Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

19.3.2020 14.24 (päivitetty 23.3.2020 6.48) Tuomioistuinvirasto: Kaikki tuomioistuimissa käsiteltävät asiat pyritään hoitamaan vaarantamatta kenenkään terveyttä

Tuomioistuinvirasto: Kaikki tuomioistuimissa käsiteltävät asiat pyritään hoitamaan vaarantamatta kenenkään terveyttä

Tuomioistuinvirasto suosittelee, että kaikki tuomioistuimissa käsiteltävät asiat pyritään hoitamaan käytettävissä olevilla resursseilla, jos se vain on mahdollista altistamatta tuomioistuinten henkilökuntaa ja tuomioistuimissa asioivia koronavirustartunnalle. Poikkeusoloista huolimatta oikeudenkäynteihin liittyviin määräaikoihin ei ole säädetty muutoksia. Tuomioistuimen kutsujen ja kehotusten sisältö on ennallaan, ellei asiakkaalle ole muuta ilmoitettu. Tuomioistuinvirasto antoi uuden ohjeistuksen tuomioistuimille keskiviikkona (18.3.).

Tuomioistuinten toiminnassa suositellaan hyödyntämään mahdollisimman paljon etäosallistumista pääkäsittelyiden, suullisten käsittelyiden,valmisteluistuntojen ja sovittelujen osalta. Istunnon puheenjohtaja päättää tapauskohtaisesti keiden henkilökohtainen paikallaolo tuomioistuimessa on välttämätöntä ja ketkä voivat osallistua etäyhteydellä tai vaihtoehtoisesti puheyhteyden kautta.

Pääasiassa sellaiset asiat, jotka edellyttävät jonkun asianosaisen henkilökohtaista läsnäoloa ja joita ei voida käsitellä etäyhteyksin, voidaan peruuttaa tai niiden käsittelyä voidaan lykätä. Tämä suositus ei koske kiireellisiä pakkokeinoasioita ja vangitun vastaajan rikosasioita. Tuomioistuinvirasto on jo aiemmin antanut suositukset asioiden priorisoinnista, jos se on tarpeen.

Tuomioistuinvirasto suosittelee myös, että tuomioistuinten tiloissa tehdään tarvittavat järjestelyt siellä asioivien henkilöiden lähikontaktin välttämiseksi. Ainakin ne istuntokäsittelyt, joissa asianosaisten määrä ylittää kymmenen henkilöä pyritään mahdollisuuksien mukaan toteuttamaan niin, että istunto jaetaan useaan saliin, joista on kuva- ja ääniyhteys toisiinsa.

Tuomioistuinten asiakaspalvelun on jatkuttava poikkeusoloissakin normaalisti. Asiakkaita kehotetaan sähköiseen ja puhelimitse tapahtuvaan asiointiin.

Tuomioistuimia kehotetaan myös tehostamaan viestintäänsä sisäisesti sekä asiakkaisiin ja sidosryhmiin päin. Poikkeusolot eivät muuta oikeudenkäyntien julkisuudesta voimassa olevia säännöksiä. Oikeudenkäyntien julkisuudesta on huolehdittava kaikissa tilanteissa. Puheenjohtaja tekee tapauskohtaisesti oikeudenkäynnin julkisuutta koskevat päätökset.  

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti Tuomioistuinvirasto suosittaa, että tuomioistuimissa siirryttäisiin mahdollisimman laajalti etätyöhön sikäli kuin työntekijän työtehtävät sen mahdollistavat.

Lue myös

Helsingin käräjäoikeudesta tieto (19.3.2020) koronavirustilanteen vaikutuksista

"Toimintaohjeiden päivitys koronaviruspandemian vuoksi

Helsingin käräjäoikeus on päivittänyt toimintaohjeitaan vallitsevassa poikkeustilanteessa. Kun miehitys vähenee sairastumisten ja etätyössä olemisen vuoksi, niin keskitymme kiireellisten asioiden hoitamiseen ja hoidamme muita asioita mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksin.

Kiireellisten asioiden osalta rajaamme ne istuntokäsittelyt, joissa henkilöitä on salissa läsnä, pakkokeinoasioihin ja muihin vastaaviin asioihin. Rikosjuttujen osalta kiireelliset asiat rajautuvat ns. vangittujen rikosjuttujen käsittelyihin.

Kunkin istunnon puheenjohtaja päättää itsenäisesti, miltä osin hän sallii esimerkiksi yleisön osallistua. Median parissa etenkin ns. Katiska-jutun käsittelyyn on kohdistunut kiinnostusta, ja puheenjohtaja on tähän mennessä päättänyt rajata yleisön salin ulkopuolelle.

Koronatilanne on vakava ja ennusteiden mukaan tilanne pahenee lähiviikkoina. Käräjäoikeuden on kuitenkin toimittava tässäkin tilanteessa lain mukaan eikä poikkeuksellinen tilanne ole peruste toimia lainvastaisesti.

Lähdemme siitä, että oikeudenkäyttö ja viranhoito voi tapahtua kenenkään turvallisuutta vaarantamatta ja varovaisuutta noudattaen. Pyrimme välttämään toiminnassa lähikontaktia. Suhtaudumme myönteisesti esimerkiksi siihen, että syyttäjät voivat mahdollisuuksien mukaan osallistua istuntoihin etäyhteyksin."

Koronavirus ja työsuhteen ehdot -webinaari 30.3. klo 13.00 - 15.00

Missä menevät palkanmaksuvelvollisuuden rajat eri tilanteissa? Kertyykö karanteenissa vuosilomaa? Mitkä ovat lomauttamisen edellytykset? Miten yhteistoimintalain velvoitteet tulee huomioida? Mikä on työnantajan vastuu työtapaturmista tai työergonomiasta etätöissä? Muuttuuko vastuu, jos työnantaja määrää työntekijän etätöihin?

Lue lisää ja ilmoittaudu NYT!

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.