Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus

6.2.2020 11.24 Vierashuoneessa Seppo Koskinen: EK ja kiky-lisätuntien säilyttäminen

Vierashuoneessa Seppo Koskinen: EK ja kiky-lisätuntien säilyttäminen

Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasianjohtaja Markus Äimälä blogikirjoituksessaan 4.2.2020 edelleen pitäytyy työtuomioistuimen kiky-tuntiasiassa antamaan lausuntoon (TT 2019:74) ja toteaa EK:n kannan säilyvän asiassa entisenä: kiky-sopimuksella voitiin syrjäyttää ns. edullisemmuusperiaate. EK:n kanta ja samalla ohje on parhaillaan käytäviä työehtosopimusneuvotteluja varten, että kiky-lisätunneista voidaan ja on syytä pitää kiinni. Tällainen kanta on erittäin ongelmallinen.

Normaalisti juristi ei enää suosittelisi päämiehilleen kahdessa eri käräjäoikeuden antamassa tuomiossa laittomaksi todetun käytännön jatkamista. Uhkana on jo nyt, että asiasta nousee satoja tai jopa tuhansia oikeudenkäyntejä, jos kiky-lisätuntikäytäntöä jatketaan. Kiky-tunnit sisältävien uusien työehtosopimusten osalta eivät työntekijäjärjestötkään enää pidättele kanteiden nostamista.

Markus Äimälän kanta on esimerkiksi siinä mielessä virheellinen ja vaarallinen, että hänen viittaamansa tuomio perustui aikaisempiin neuvotteluihin, joissa edullisemmuussäännön syrjäyttäminen oli esillä. Käsitykseni on, että jos vielä jossakin tapauksessa kiky-tunnit säilyvät työehtosopimuksessa, palkansaajapuolen näkemys ei enää ole edullisemmuussäännön syrjäyttäminen. Työtuomioistuimen päätös perustui vain aikaisempaan neuvottelukierrokseen. Nyt ei ole enää kyse samanlaisesta neuvottelukierroksesta.

Saamisten vanhentuminenkin tulee nyt arvioida uuden sopimuskierroksen mukaan. Vaikka työaikalakiin perustuvien saatavien vanhentumisajan määräytymisestä on työtuomioistuimen ja korkeimman oikeuden välillä erimielisyyttä, työntekijöiden oikeusturva edellyttää, että nyt mahdollisesti mukaan otettavien kiky- tuntien osalta vanhentumisaika lasketaan tällaisen työehtosopimuksen syntymisestä. Länsi-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen käräjäoikeuksien tuomiot antavat oikean ja perusteellisen pohjan arvioida työehtosopimusneuvottelujakin silmällä pitäen, mitä riskejä sisältyy näiden lisätuntien ottamiseen vielä solmimatta oleviin työehto- ja virkaehtosopimuksiin. Tiettävästi kaikki tähänastiset työehtosopimusratkaisut ovatkin olleet sellaisia, joissa kiky-lisätunteja ei enää ole. Työoikeuden näkökulmasta tätä linjaa on syytä jatkaa.

Suurta kummastusta herättää tässä asiassa muutenkin EK:n toimesta tapahtuva voimakas työnantajaliittojen ohjaaminen. Jos EK:n ohjeet olisivat työlainsäädännön mukaisia ja työlainsäädäntöä noudattamaan kehottavia, tämä olisi ymmärrettävää. Laittomuuteen kehottaminen ei sitä ole.

Seppo Koskinen
työoikeuden emeritusprofessori

Lue myös

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.