Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

21.1.2020 9.00 (päivitetty 22.1.2020 4.50) Suurimmat velkojat yksityishenkilöitä - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, että velkajärjestelylle oli painavia syitä

Suurimmat velkojat yksityishenkilöitä - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, että velkajärjestelylle oli painavia syitä

Painavien syiden olemassaoloa puolsi kokonaisarvioinnissa osaltaan se, että velkojille tulevat kertymät velkajärjestelyssä olisivat hakijan maksuvaralla merkittävät. Lisäksi VL 31 a §:n mukaan, maksuohjelman kesto voidaan yksityisvelkojan vaatimuksesta määrätä jatkumaan enintään 2 vuotta sen jälkeen, kun maksuohjelma on muiden tavallisten velkojien osalta päättynyt. Yksityisvelkojille tuleva kertymä 5 vuoden maksuohjelmalla olisi tämän vuoksi todennäköisesti merkittävästi suurempi kuin heidän samassa ajassa yksin ulosoton kautta saama suoritus. Arvioitaessa velkajärjestelyn merkitystä velallisen ja velkojien kannalta oli siten tässä tilanteessa annettava korostettu painoarvo velkajärjestelyn merkitykselle hakijalle. Kuten KO oli katsonut, hakijan velkaantuminen ei siihen johtaneet syyt huomioon ottaen myöskään osoittanut erityisen suurta moitittavuutta. HO päätyi painavien syiden puolesta ja niitä vastaan puhuvia seikkoja punnittuaan siihen, että velkajärjestelyn myöntämiselle oli painavat syyt (VJL 10 a §). KO:n päätös kumottiin.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.