Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

23.12.2019 10.00 Hovioikeus: Koska petosrikoksen tunnusmerkistö oli jo tullut täytetyksi, vastaaja ei voinut vapautua rikosoikeudellisesta vastuustaan tehokkaan katumisen perusteella

B oli tilannut eri verkkokaupoista tuotteita suorittamatta niistä maksua, ja tuotteet oli jätetty noutamatta ja ne olivat sittemmin palautuneet lähettäjille. Kysymys siitä, täyttyikö petoksen tunnusmerkistö siitä huolimatta, että tilatut tuotteet olivat palautuneet niiden lähettäjille ja oliko B:n mahdollista vapautua rikosoikeudellisesta vastuusta tehokkaan katumisen nojalla. B:n menettely oli aiheuttanut asianomistajille petosrikoksen tunnusmerkistössä tarkoitetun välittömän taloudellisen vahingon syntymisen vaaran jo siinä vaiheessa, kun määräysvalta tuotteisiin oli siirtynyt B:lle, vaikka tilatut tuotteet olivatkin sittemmin palautuneet asianomistajille. Koska petosrikoksen tunnusmerkistö oli jo tullut täytetyksi, B ei voinut vapautua rikosoikeudellisesta vastuustaan tehokkaan katumisen perusteella. Tuotteiden noutamatta jättäminen voitiin sen sijaan ottaa huomioon rangaistuksen mittaamisessa, minkä käräjäoikeus oli jo riittävässä määrin tehnyt, koska asianomistajille ei tuotteiden palautumisen vuoksi ollut aiheutunut merkittävää taloudellista vahinkoa. Käräjäoikeuden tuomiota ei syyksilukemisen osalta ollut edellä lausutuilla perusteilla syytä muuttaa. (Vailla lainvoimaa 23.12.2019)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.