Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

3.10.2019 10.00 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän potilastietojärjestelmästä tietoja urkkinut keskussairaalan sisätautien poliklinikan osastosihteeri loukkasi teollaan myös lapsen vanhemman yksityiselämää - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus velvoitti vastaajan suorittamaan korvausta myös kärsimyksestä

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän potilastietojärjestelmästä tietoja urkkinut keskussairaalan sisätautien poliklinikan osastosihteeri loukkasi teollaan myös lapsen vanhemman yksityiselämää - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus velvoitti vastaajan suorittamaan korvausta myös kärsimyksestä

Vastaaja oli toiminut Kainuun keskussairaalan sisätautien poliklinikan osastosihteerinä ja tällöin käsitellyt ilman hänen työtehtäviinsä liittyvää perustetta 256 henkilön tietoja hakemalla, avaamalla ja katselemalla niitä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän potilastietojärjestelmässä (SairaalaEffica). Katselu oli kunkin asianomistajan kohdalla kohdistunut "asiakastiedot" ja/tai "käynnit, varaukset, hoitojaksot ja hoidonvaraukset" -näkymissä oleviin tietoihin. Vahingonkorvauksesta HO:een valittanut asianomistaja oli KO:n tuomiosta ilmenevin tavoin vaatinut KO:ssa yhtenä asianomistajista vastaajan velvoittamista maksamaan hänelle vahingonkorvaukseksi 2 000 euroa. KO oli hylännyt asianomistajan vaatimuksen, koska asiassa ei ollut näytetty katsotun asianomistajan tietoja vaan hänen lapsensa. HO katsoi vastaajan syyksi luetulla menettelyllään loukanneen asianomistajan yksityiselämää. Asianomistajalla oli siten VahL 5 luvun 6 §:n 1 momentin 1 kohdan nojalla oikeus saada korvausta loukkauksen hänelle aiheuttamasta kärsimyksestä. HO harkitsi kohtuulliseksi vahingonkorvauksen määräksi 500 euroa. (Vailla lainvoimaa 3.10.2019)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.