Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

26.9.2019 16.00 Tutkintavankeusaikana ei voi olla työtön työnhakija - 10.109,70 euron Kelapetoksesta 3 kuukautta vankeutta

Tutkintavankeusaikana ei voi olla työtön työnhakija - 10.109,70 euron Kelapetoksesta 3 kuukautta vankeutta

Työttömyysturvalaissa ei ole määritelty erikseen tutkintavankien asemaa työmarkkinatuen saajina. Vaikka työttömyysturvalaki on tältä osin siten tulkinnanvarainen, KO oli kuitenkin katsonut, että tutkintavanki rinnastetaan työttömyysturvalaissa vankeusvankiin. Tutkintavankeus ei ole rangaistus, mutta tutkintavankina oleva henkilö on tosiasiassa estynyt olemasta työmarkkinoilla samalla tavoin kuin vankeusrangaistusta suorittava henkilö. Lisäksi KO oli todennut, että kansalaisen on oltava perillä häntä velvoittavista määräyksistä sekä tarvittaessa yritettävä ottaa selvää omasta oikeusasemastaan ja tilanteestaan. KO oli katsonut, että vastaajan oli täytynyt ymmärtää ilmaisun ”työtön” merkitys työttömyysaikaa koskevissa ilmoituksissa. Hänen oli täytynyt myös ymmärtää, ettei hän voi ottaa vastaan työtä ollessaan tutkintavankina. Hän ei ollut näin ollen voinut olla työtön tutkintavankeusaikana. Vastaaja oli lisäksi täyttänyt Kelan pyytämät selvitykset jälkikäteen kuukausittain, jolloin hänen oli täytynyt olla tietoinen siitä, että hänen antamansa tiedot eivät pitäneet paikkaansa. HO ei myöntänyt vastaajalle jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 26.9.2019)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.