Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.

19.6.2019 7.33 Poliisi, Valtakunnansyyttäjänvirasto ja laamannit haluavat puuttua maalittamiseen

Poliisi, Valtakunnansyyttäjänvirasto ja laamannit haluavat puuttua maalittamiseen

Poliisihallitus, Valtakunnansyyttäjänvirasto ja käräjäoikeuksien laamannit ovat jättäneet 17.6.2019 oikeusministeriölle esityksensä lainsäädännöllistä muutostarpeista viranomaisten niin sanottuun maalittamiseen puuttumiseksi.

- Yhteiskunnassa on viime aikoina noussut aiempaa laajempana ilmiönä esiin maalittaminen, jossa pyritään halventamaan ja häiritsemään virkamiehiä ja työntekijöitä sekä siten vaikuttamaan näiden työnantajaorganisaation päätöksentekoon tai toimintaan, poliisijohtaja Janne Paavola Poliisihallituksesta sanoo.

Paavolan mukaan virkamiehiin kohdistuva maalittaminen voi uhata muun muassa rikosvastuun toteutumista ja päätöksenteon lainmukaisuutta, nopeutta, oikeusvarmuutta sekä viranomaisten riippumattomuutta.

- Nykyinen lainsäädäntö ei anna kaikilta osin suojaa ilmiön hallitsemiseksi, Paavola sanoo.

Tietyt kriminalisoinnit virallisen syytteen alaisiksi

Osapuolet (Poliisihallitus, Valtakunnansyyttäjänvirasto ja käräjäoikeusien laamannit) esittävät, että tietyt mallittamisen hallintaan osin soveltuvat rikoslain kriminalisoinnit (mm. laiton uhkaus, kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen) muutettaisiin asianomistajarikoksista viralliseen syytteen alaisiksi rikoksiksi silloin kun rikoksen kohteena on virkamies, työntekijä tai näiden läheinen, virkamiehen tai työntekijän työtehtäviin liittyvistä syistä.

- Puuttuminen ei jäisi silloin yksittäisen työntekijän varaan ja ratkaisuvaltaan, vaan mahdollistaisi nykyistä paremmin maalittamisen kohteena olevan työntekijän työnantajaorganisaation puuttumisen. Esitys antaisi suojaa myös siviiliorganisaatioiden työntekijöille, Paavola perustelee.

Paavolan mukaan samalla on tärkeää huomata, että viranomaisilla on toimintapakko, eikä virkatehtäviä voida jättää suorittamatta, vaikka niiden hoitamiseen liittyy esimerkiksi maalittamisen uhkaa.

Viranomaiset tarvitsevat laajan suojan maalittamista vastaan

Osapuolet ovat toisena esityksenään lähteneetkin siitä, että viranomaiset tarvitsevat yhteiskuntarauhan ylläpidon ja viranomaistoiminnan häiriöttömän ja oikeusvarman toiminnan varmistamiseksi yksityisiä toimijoita laajempaa suojaa maalittamista vastaan. Tämä tulisi toteuttaa rikoslain 16. luvun erillisellä kriminalisoinnilla, joka kattaisi maalittamisen eri ilmenemistavat, kuten joukkovoiman käytön sosiaalisessa mediassa tai virtuaalisen alustan tarjoamisen maalittamiselle, Janne Paavola arvioi.

Viranomaisten oikeudenkäyntikuluja korvattava nykyistä kattavammin

Kolmanneksi osapuolet esittävät viranomaisten oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevan sääntelyn kokonaistarkastelulle pohjautuvan lainsäädäntöhankkeen aloittamista. Lainsäädännön tulisi mahdollistaa virkamiehen aseman ennakollinen parantaminen oikeudenkäyntikulujen korvaamisen osalta sekä asianomistajan että rikosasiassa epäillyn asemissa nykyistä kattavammin.

Osapuolten esitykset ovat osaltaan vastaus pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelmassa olevaan tavoitteeseen puuttua nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen, joka uhkaa sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä.

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.