Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

18.6.2019 14.35 Sakkoja työtodistuksen ja palkkalaskelmien antamatta jättämisestä

Sakkoja työtodistuksen ja palkkalaskelmien antamatta jättämisestä

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi maanrakennusalan yrityksen toimitusjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työsopimuslakirikkomuksesta. (Vailla lainvoimaa 18.6.2019)

Työntekijä ei ollut saanut työnantajaltaan työtodistusta eikä palkkalaskelmia muutaman kuukauden ajalta. Työntekijä kääntyi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen puoleen, joka lähetti työnantajalle kirjallisen kehotuksen hoitaa asia kuntoon määräajassa. Työnantaja ei työsuojeluviranomaisen kehotuksestakaan edelleenkään antanut työtodistusta ja palkkalaskelmia asetettuun määräaikaan mennessä, joten työsuojeluviranomainen ilmoitti asian rikoksena poliisitutkintaan.

Työntekijä tarvitsee työtodistusta ja palkkalaskelmia esimerkiksi jouduttuaan työttömäksi. Jos niiden antaminen laiminlyödään, aiheutuu siitä monenlaista harmia mm. työttömyysturva-asioissa. Osassa tapauksista lienee kysymys unohduksesta taikka ajattelemattomuudesta, mutta osassa tapauksissa niitä ei anneta työnantajan ja työntekijän välisten ristiriitojen takia. Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työtodistus on aina kuitenkin työntekijälle annettava, vaikka esimerkiksi työsuhteen päättymiseen liittyisi epäselvyyksiä.  

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimittaa säännönmukaisesti poliisitutkintaan tapaukset, joissa työnantajalle annettu kehotus ei tuota tulosta. Työsuojeluviranomainen voi myös sakon uhalla velvoittaa työnantajan antamaan työtodistuksen ja palkkalaskelman.

[Pirkanmaan käräjäoikeus 13.6.2019]

Työtodistuksen antaminen (Oikeustapauksia koskevia uutisia Edilexissä)

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lähteet: Länsi- ja Sisä-Suomen AVI 13.6.2019

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.