Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus

18.6.2019 11.30 Vierashuoneessa SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto: Muutama sana vielä hallitusohjelmasta

Vierashuoneessa SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto: Muutama sana vielä hallitusohjelmasta

Professori Seppo Koskinen kirjoitti Edilexissä Antti Rinteen hallituksen ohjelmasta. Jatkan ohjelman esittelyä siltä osin kuin ohjelmalla voi olla vaikutuksia työelämään.

Työllisyyttä ja työelämän asioita käsiteltiin työelämätyöryhmässä, jossa olin Vasemmistoliiton edustajana. Tästä osiosta voidaan mainita Koskisen mainitsemien kohtien lisäksi vielä kirjaus, jossa todetaan, että lainsäädännöllä turvataan ulkomaisten ei-työsuhteisten kausityöntekijöiden asema. Esimerkkinä mainitaan luonnonmarjanpoimijat, jotka tällä hetkellä tulevat Suomeen turistiviisumilla.

Hallitusohjelman mukaan tähän tulee muutos.  Jatkovalmisteluun jää, muutetaanko marjanpoimijat työsuhteisiksi työntekijöiksi vai jäävätkö he ei-työsuhteisiksi siten, että marjanpoimijat Suomeen kutsuneille yrityksille tulee muutoin tiukempia velvoitteita. Myös hallitusohjelmaan kirjattu työsuhteen tunnusmerkistön täsmentäminen voi vaikuttaa marjanpoimijoiden asemaan.

Muiden hallitusohjelmaa pohtineiden työryhmien kirjauksista voisi mainita Koskisenkin mainitseman yhdenvertaisuuslain osittaisuudistuksen toteuttamisen. Jatkovalmistelussa tarkasteltaneen ainakin yhdenvertaisuusvaltuutetun esittämiä muutoksia, joita hän esitti viime keväänä eduskunnalle antamassaan kertomuksessa.

Myös työelämäosion kirjaus rekrytoinnin syrjimättömyyden edistämisestä aiheuttanee muutoksia yhdenvertaisuuslakiin. Syrjimättömyys ja ihmisoikeudet ovat vahvasti esillä hallitusohjelmassa.

Demokratiaosiossa on kirjaus sovittelun ja matalan kynnyksen oikeussuojakeinojen lisäämisestä. Tässä yhteydessä ei kuitenkaan puhuta työoikeudellisista riidoista vaan epäselvästi ”pienten yksityisten, mukaan lukien yritysten” välisistä riidoista. Koska hallituksen tavoitteena on nopeuttaa oikeuskäsittelyjä, on mahdollista, että matalan kynnyksen oikeussuojan tarvetta arvioidaan myös työoikeudellisissa asioissa.

Esimerkiksi työneuvoston asemaa olisi syytä pohtia. Työneuvosto on antanut muun muassa työaikalaista ja vuosilomalaista paljon lausuntoja, joita noudatetaan työpaikoilla. Uuden työaikalain voimaan tuleminen ja vuosilomalain sekä yhteistoimintalain uudistaminen tuskin vähentävät tarvetta saada nopeasti ja halvalla ratkaisuja työpaikkoja askarruttaviin kysymyksiin.

Hallitusohjelma on kompromissi ja pohja jatkotyölle. Selvää kuitenkin on, että jatkotyö perustuu työntekijän suojelun periaatteisiin ja kolmikantaiseen valmisteluun. Nähtäväksi jää, millaisen roolin hallitus siinä ottaa.

Anu-Tuija Lehto
lakimies

Lue myös

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.