Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Ympäristö, Rikos- ja prosessioikeus

14.2.2019 11.28 Hovioikeus: Maasta viedyt auton puolikkaat olivat jätettä – ympäristön turmelemisesta 40 päiväsakkoa

Hovioikeus: Maasta viedyt auton puolikkaat olivat jätettä – ympäristön turmelemisesta 40 päiväsakkoa

Hovioikeus piti sinänsä uskottavana sitä, ettei auton puolikkaita ollut niiden myyntihinta huomioon ottaen tarkoitettu ainakaan kokonaisuudessaan romutettaviksi tai paloiteltaviksi. Tekoaikana voimassa olleessa ohjeistuksessa on kuitenkin todettu, että ajoneuvo luokitellaan jätteeksi myös siinä tapauksessa, että se on matkalla purettavaksi ja käytettäväksi varaosina. Hovioikeus katsoi, että myös kirjalliset todisteet tukivat käsitystä siitä, että A:n viemät 20 ajoneuvon etupuolikasta olivat olleet jätelaissa ja jätteensiirtoasetuksessa tarkoitettua vaarallista jätettä. A ei ollut ennen auton puolikkaiden vientiä poistanut niistä nesteitä tai tehnyt muitakaan jätteensiirtoasetuksen tarkoittamia hyödyntämistoimia, joten kysymys oli ollut hyödynnettäväksi tarkoitetun jätteen viennistä. Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion perustelut niiltä osin kuin käräjäoikeus oli katsonut, että A:n viemät ajoneuvon puolikkaat olivat vaarallista jätettä, joiden vienti Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin oli kielletty. Nesteistä tyhjentämättömiä auton puolikkaita Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin viedessään A oli siten menetellyt jätelain ja jätteensiirtoasetuksen 36 artiklan 1 kohdan a alakohdan vientikiellon vastaisesti. Hovioikeus katsoi, että A:n väittämää erehtymistä viemiensä auton puolikkaiden luonteesta vaarallisena jätteenä ei voitu pitää rikoslain 4 luvun 2 §:ssä tarkoitetulla tavalla ilmeisen anteeksiannettavana. (Vailla lainvoimaa 14.2.2019)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.