Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

4.2.2019 11.35 Vierashuoneessa OTT Mika Sutela: Korkeimmalla oikeudella rangaistuksen määräämisessä harvoin tiukempi linja kuin alemmilla oikeusasteilla

Vierashuoneessa OTT Mika Sutela: Korkeimmalla oikeudella rangaistuksen määräämisessä harvoin tiukempi linja kuin alemmilla oikeusasteilla

Esimerkiksi kaksi viimeisintä rangaistuksen määräämiseen liittyvää ratkaisua (KKO 2018:91 ja KKO 2018:92) vaikuttavat sellaisilta tapauksilta, joissa korkein oikeus on pysynyt tiukkana ja on tuominnut vastaajat ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Tästä voi syntyä vaikutelma, että korkeimman oikeuden linja olisi mahdollisesti kiristynyt. Molemmissa tapauksissa kuitenkin käräjäoikeudet ovat myös tuominneet vastaajat yhtä pitkiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin kuin korkein oikeuskin, kirjoittaa OTT Mika Sutela Edilexin Vierashuoneessa.

Korkein oikeus on kuluneen vuosikymmenen aikana intoutunut antamaan lähes vuosittain lukuisia ennakkopäätöksiä rangaistuksen määräämisestä. Vuonna 2018 korkein oikeus antoi yhteensä 15 ennakkopäätöstä, joissa oli kysymys rangaistuksen määräämisestä. Vuonna 2017 päästiin jopa 17 tapaukseen. Oheisessa kuvassa on esitetty ”rangaistuksen määrääminen” -hakusanalla Finlex-palvelussa haettujen korkeimman oikeuden ennakkopäätösten lukumäärät vuosittain vuodesta 2005 alkaen. Mukana ovat sellaiset tapaukset, joissa rangaistuksen määrääminen esiintyy ratkaisun hakusanana. Ensimmäisen kerran rangaistuksen määräämistä on käytetty hakusanana ratkaisussa KKO 2005:35.

Kuva: Rangaistuksen määrääminen -hakusanalla varustettujen ennakkopäätösten lukumäärät 2005–2018.

Kun tarkastellaan vuoden 2018 tapauksia, on mahdollista havaita, että useimmiten korkein oikeus oli yhtä mieltä hovioikeuden kanssa. Viidessä tapauksessa ne ovat päätyneet samaan lopputulokseen rangaistuksen mittaamisessa. Kahdessa tapauksessa myös käräjäoikeus on ollut samalla kannalla. Neljässä tapauksessa korkein oikeus oli lievemmällä kannalla rangaistuksen määräämisen osalta kuin alemmat oikeusasteet. Viime vuonna oli ainoastaan yksi tapaus (KKO 2018:35), jossa korkein oikeus oli aidosti tiukempi linjassaan kuin alemmat oikeusasteet. Tapauksessa käräjäoikeus oli tuominnut A:n lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 8 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen, hovioikeus puolestaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1 vuoden 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen, ja korkein oikeus lopulta päätyi tuomitsemaan A:n hovioikeuden tavoin törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta 2 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Esimerkiksi kaksi viimeisintä rangaistuksen määräämiseen liittyvää ratkaisua (KKO 2018:91 ja KKO 2018:92) vaikuttavat sellaisilta tapauksilta, joissa korkein oikeus on pysynyt tiukkana ja on tuominnut vastaajat ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Tästä voi syntyä vaikutelma, että korkeimman oikeuden linja olisi mahdollisesti kiristynyt. Molemmissa tapauksissa kuitenkin käräjäoikeudet ovat myös tuominneet vastaajat yhtä pitkiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin kuin korkein oikeuskin.

Korkeimman oikeuden linja ei vaikuta kiristyneen ainakaan näin lyhyen aikavälin tarkastelun perusteella. Muutaman, ehkä jopa mediassa uutisoitavan tapauksen seurauksena korkeimman oikeuden linja voi vaikuttaa muuttuneen, etenkin silloin, jos kyse on tapauksista, joissa on päädytty ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tilanne voi kuitenkin olla sellainen kuten yllä mainituissa tapauksissa, että myös alemmissa oikeusasteissa ollaan jo oltu samoilla linjoilla, eikä korkeinta oikeutta ole aidosti tosiasiassa pidettävä yhtäkkiä tiukemman linjan tuomioistuimena kuin aiemmin.

Mika Sutela, OTT

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.