Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Kuuluu aihealueisiin Verotus

2.10.2018 13.51 (päivitetty 3.10.2018 7.11) Sähköisten julkaisujen arvonlisäverosta syntyi sopu EU:ssa

Sähköisten julkaisujen arvonlisäverosta syntyi sopu EU:ssa

EU:n jäsenmaat saavat halutessaan laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveron samalle tasolle kuin painettujen. EU-maiden valtiovarainministerit pääsivät asiasta poliittiseen yhteisymmärrykseen talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa Luxemburgissa tiistaina 2. lokakuuta.

Sähköisiin julkaisuihin sovelletaan nykyisin yleistä arvonlisäverokantaa, joka on Suomessa 24 prosenttia. Painettuihin kirjoihin ja tilattuihin lehtiin Suomi soveltaa alennettua 10 prosentin verokantaa.

Tulevaisuudessa jäsenmaat voivat soveltaa sähköisiin kirjoihin, sanomalehtiin ja aikakauslehtiin samaa alennettua verokantaa kuin painettuihin. Nykyisin EU-lainsäädäntö estää tämän.

Jäsenvaltiot päättävät verokannasta erikseen

Jokainen jäsenvaltio voi erikseen päättää, käyttääkö hyväkseen mahdollisuutta laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa. Suomi ratkaisee myöhemmin, tuleeko sähköisille julkaisuille alennettu verokanta ja missä laajuudessa.

Arvonlisädirektiivin muutoksesta syntyi poliittinen yhteisymmärrys, mutta asia vaatii neuvoston lopullisen hyväksynnän.

Suomea edusti neuvostossa valtiovarainministeri Petteri Orpo

Taustaa

Nykyisten alv-sääntöjen mukaan (direktiivi 2006/112/EY) sähköisesti tuotettuihin palveluihin sovelletaan yleistä alv-kantaa, joka on vähintään 15%, kun taas paperimuotoisiin julkaisuihin voidaan soveltaa myös muita alv-kantoja.

Jäsenmaat voivat tällä hetkellä soveltaa "alennettua" eli vähintään 5%:n alv-kantaa paperimuotoisiin julkaisuihin, kuten kirjoihin ja sanoma- ja aikakauslehtiin. Joillakin jäsenmailla on myös lupa soveltaa "poikkeuksellisen alhaisia" (alle 5%) tai "nollaverokantoja" (joihin liittyy alv-vähennys).

Direktiivi antaa jäsenmaille mahdollisuuden soveltaa halutessaan alennettuja alv-kantoja myös sähköisiin julkaisuihin. Poikkeuksellisen alhaiset tai nollaverokannat sallitaan vain niille jäsenmaille, jotka tällä hetkellä soveltavat niitä paperimuotoisiin julkaisuihin.

Uusia sääntöjä sovelletaan väliaikaisesti siihen saakka, kunnes uusi, lopullinen alv-järjestelmä otetaan käyttöön. Komissio on esittänyt uudesta järjestelmästä ehdotuksia, joissa jäsenmaille sallitaan nykyistä enemmän joustavuutta alv-kantojen vahvistamisessa.

Text of the directive as agreed

Neuvoston tiedotteet 2.10.2018
Komission tiedote 2.10.2018
Kommentteja

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lähteet: VN 2.10.2018 - Neuvosto 2.10.2018 - Euroopan komissio 2.10.2018 - EK 2.10.2018

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.