Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

16.5.2018 11.50 Asianajaja Esa Kärnä: Oikeus voitti, mutta tuomiosta tuli paperia

Asianajaja Esa Kärnä: Oikeus voitti, mutta tuomiosta tuli paperia

Myyjän maksukyvyttömyys on yksi suurimpia riskejä asuinkiinteistöjen kaupassa, kirjoittaa asianajaja Esa​ Kärnä Edilexin Vierashuoneessa. Asuinkiinteistöjen kauppoja koskevissa riidoissa toistuu usein kysymys myyjän maksukyvystä niissä tilanteissa, joissa tuomioistuin voisi saattaa myyjän korvausvastuuseen hometaloriidassa. Valitettavasti tämä kysymys nousee yleensä esille vasta unelmakodiksi ostetun asunnon paljastuttua painajaismaiseksi hometaloksi.

Mikäli kysymys myyjän taloudellisesta tilanteesta​ otetaan keskustelun aiheeksi jo ennen kauppaa, voidaan​ riski myyjän mahdollisesta maksukyvyttömyydestä ottaa huomioon jo kaupanteossa. Keinovalikoima maksukyvyttömyyden huomioimisessa ennen kauppaa on laaja. Ostaja voi huomioida myyjän mahdollisen maksukyvyttömyyden erilaisin vakuusjärjestelyin, hinnoittelemalla riskin tarjottavassa kauppahinnassa tai vaikkapa varmistumalla kaupan kohteen kunnosta normaalia laajemmalla rakenteita avaavalla kuntotutkimuksella. Näin ei kuitenkaan juuri koskaan tehdä, vaikka syytä olisi. Normaalihuolellinen, lakia noudattava ja vakuutuksensa voimassa pitävä ihminen ei Suomessa yleensä joudu yllättäviin ja ennalta arvaamattomiin taloudellisiin vaikeuksiin – ellei hän osta hometaloa maksukyvyttömältä taholta.

Keinot myyjän maksukyvyn luotettavaan selvittämiseen ovat melko rajalliset. Myyjältä voi toki tiedustella tämän varoja ja velkoja, mutta varmuuden saaminen myyjän taloudellisesta tilasta kaupan tekemisen jälkeen edellyttää yleensä kanteen nostamista ja turvaamistoimien hakemista. Vaikka turvaamistoimipäätöksellä myyjän omaisuutta määrättäisiinkin takavarikkoon pantavaksi jopa melko alhaisella näyttökynnyksellä, voi takavarikkopäätöksen täytäntöönpano muodostua ongelmaksi monelle taloudellisessa ahdingossa olevalle ostajalle vakuusvaatimusten takia. Esimerkiksi 100.000 euron takavarikko edellyttää yleensä vähintäänkin useiden kymmenientuhansien eurojen suuruisen vakuuden asettamisen ulosottoviranomaiselle. Kovin heppoisin perustein takavarikoita ei ylipäänsä kannata hakea, koska ostajalle voi pahimmillaan koitua iso lasku aiheettomasta takavarikosta, jos ostajan vaatimukset eivät menesty ja myyjälle aiheutuu takavarikosta vahinkoa. 

Asuinkiinteistö osoittautuessa hometaloksi on kaupan purkamisen vaatimista harkittava huolella, mikäli myyjän maksukyvyssä on puutteita. Tuomioistuimen päätös kaupan purkamisesta johtaa pahimmillaan umpikujaan, jos päätöstä kaupan purkamisesta ei saada täytäntöönpantua myyjän puutteellisen maksukyvyn takia. Tällöin myyjä ei yleensä saa kiinteistöä itselleen ja ostaja ei pääse kiinteistöstä eroon.

Esa Kärnä
Asianajaja
Asianajotoimisto Teräskulma Oy

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.