Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus

20.4.2018 15.00 Sopimaton kielenkäyttö oikeutti työsopimuksen irtisanomiseen - ei näyttöä työsyrjinnästä mielipiteiden vuoksi

Sopimaton kielenkäyttö oikeutti työsopimuksen irtisanomiseen - ei näyttöä työsyrjinnästä mielipiteiden vuoksi

Kantaja oli toistuvasti ylittänyt sopivaisuuden rajat. Sillä, ettei kantaja ollut varoituksen saatuaan jatkanut sopimatonta kielenkäyttöä sähköpostitse vaan suullisesti, ei ollut merkitystä asian arvioinnissa. Kun irtisanomisuhkainen varoitus on annettu, tulee työntekijän muuttaa menettelyään välttääkseen irtisanomisen. Samasta asiasta ei ole tarpeen antaa uutta varoitusta. Työnantaja oli asiassa näyttänyt, että sillä oli ollut TSL 7 luvun 2 §:n edellyttämä asiallinen painava syy irtisanoa kantajan työsopimus eikä kantaja työllistäminen vastaajan palveluksessa muussa tehtävässä ollut irtisanomisen vaihtoehtona toteutettavissa. Kantajan mukaan työantaja olisi myös syrjinyt häntä mm. kantajan mielipiteiden vuoksi valittaessa työpaikalla työntekijöitä parempiin tehtäviin kantajan pitkän työuran aikana. Kantajan väitteet työnantajan muusta kuin irtisanomiseen liittyvästä virheellisestä menettelystä olivat jääneet näyttämättä ja niihin perustuvat vaatimukset tuli hylätä. HO ei myöntänyt kantajalle jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 20.4.2018)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.