Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus

5.4.2018 11.30 Prof. Seppo Koskinen: Tehtäväkohtaisten palkkaerojen tasoittaminen liikkeen luovutuksen jälkeen – TT:2018-18

Prof. Seppo Koskinen: Tehtäväkohtaisten palkkaerojen tasoittaminen liikkeen luovutuksen jälkeen – TT:2018-18

Sama tehtäväkohtainen palkka samasta työstä on keskeinen työoikeudellinen pakottava periaate. Toisaalta se on kuitenkin vain lähtökohta. Siitä poikkeaminen voi olla perusteltua ottaen huomioon työntekijöiden tehtävät ja asema, kuten työsopimuslaissa todetaan. Yleisemmin kyse on hyväksyttävästä syystä poiketa palkkatasa-arvosta. Työtuomioistuin käsitteli päätöksessään TT:2018-18 laajan kysymyksen yhtä yksittäistä tilannetta, liikkeen luovutuksen jälkeistä tehtäväkohtaisten palkkojen tasoittamisvelvollisuutta. Työtuomioistuimen päätös on silti monin tavoin merkittävä. Vaikka työnantajalla oli alun perin hyväksyttävä syy erisuuruisten tehtäväkohtaisten palkkojen maksamiselle, tämä oikeutus oli kuitenkin vain väliaikainen. Viimeistään noin viidessä vuodessa palkkatasa-arvo oli toteutettava nostamalla alemmat palkat korkeampien palkkojen mukaisiksi. Työnantajan taloudellinen tila ei lähtökohtaisesti oikeuta rikkomaan pakottavaa työlainsäädäntöä, mutta sillä saattaa olla yksittäistapauksellisesti merkitystä arvioitaessa hyväksyttävän syyn olemassaoloa.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.