Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta, Rikos- ja prosessioikeus

7.3.2018 14.06 Helsingin käräjäoikeuden uusi mediaryhmä avaa oikeuskäytäntöjä julkisuudessa

Helsingin käräjäoikeuden uusi mediaryhmä avaa oikeuskäytäntöjä julkisuudessa

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut ensimmäisenä tuomioistuimena Suomessa laajennetun yhteistyön median kanssa. Käräjäoikeuteen perustetun mediaryhmän vastuutuomarit antavat toimittajille tarpeen mukaan haastatteluja sekä taustatietoa tuomioistuimen toiminnasta.

Helsingin käräjäoikeuteen perustettu mediaryhmä tarjoaa tuomioistuintyöskentelyn asiantuntijoita median käyttöön. Ryhmän tarkoituksena on antaa toimittajille taustatietoa Helsingin käräjäoikeuden toiminnasta sekä yleisesti oikeuskäytännöistä käräjäoikeuden käsittelyssä oleviin tapauksiin liittyen.

- Suomessa on ammattitaitoisia oikeustoimittajia, joiden kanssa on helppo työskennellä. Etenkin monimutkaisissa tapauksissa on kuitenkin hyvä, jos toimittaja voi myös kääntyä asiantuntevan tuomarin puoleen, laamanni Tuomas Nurmi toteaa.

Mediaryhmän toiminta on Suomessa uraauurtavaa. Mediasuhteiden vastuutuomarit ovat varautuneet antamaan haastatteluja medialle ja osallistumaan oikeuslaitoksen toimintaa koskevaan julkiseen keskusteluun. Mediaryhmän toiminnan toivotaan helpottavan sekä toimittajien työtä että lisäävän yleistä tietämystä tuomioistuinten toiminnasta.

Ryhmään kuuluvat kaksi mediasuhteiden vastuutuomaria, laamanni Tuomas Nurmi sekä käräjäoikeuden tiedottaja. Samankaltaisia järjestelmiä on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Alankomaissa. Toiminta on nähty hyödylliseksi sekä median että tuomioistuinten kannalta.

- Toki toivomme, että myös muut suomalaiset tuomioistuimet tarttuvat toimeen, Nurmi kertoo.

- On kaikkien etu, että tuomioistuimet tarjoavat medialle oikeaa tietoa ja että sitä kautta myös suomalainen oikeusjärjestelmä tunnetaan entistä paremmin.

Mediaryhmän tarkoituksena on helpottaa sekä toimittajien että käräjäoikeuden työtä tarjoamalla medialle ajan tasalla olevaa taustatietoa Helsingin käräjäoikeuden toiminnasta.

Mediasuhteiden vastuutuomarit toimivat itsenäisinä tuomioistuinasioiden asiantuntijoina eivätkä ota kantaa tuomioiden oikeellisuuteen tai kommentoi käsittelemiään tapauksia. Mediaryhmässä vastuutuomareina aloittavat käräjätuomarit Petra Spring ja Nina Immonen. Vastuutuomarit eivät lähtökohtaisesti toimi Helsingin käräjäoikeuden puhehenkilöinä.

Juridiikan uusimmat uutiset

Lakikirjat

www.lakikirja.com

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.