Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Ympäristö

21.2.2018 11.42 Professori Ismo Pölönen: Uudistuva YVA-lainsäädäntö – sujuvoittuuko ympäristövaikutusten arviointimenettely?

Professori Ismo Pölönen: Uudistuva YVA-lainsäädäntö – sujuvoittuuko ympäristövaikutusten arviointimenettely?

Suurten ympäristönkäyttöhankkeiden vaikutukset arvioidaan niin Suomessa kuin lukuisissa muissa maissa ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely). Sen ydintavoitteita ovat hankkeen ympäristövaikutusten kokonaisvaltainen tunnistaminen, eri osapuolien välinen vuorovaikutus sekä ympäristöllisten näkökohtien integroiminen hankkeiden suunnitteluun ja päätöksentekoon.
Suomalaista YVA-menettelyä on pidetty erityisesti ympäristötavoitteiden kannalta toimivana ohjauskeinona, mutta hankkeesta vastaavien näkökulmasta ajoittain myös raskaana prosessina. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyä koskeva lainsäädäntö on ollut kuluneella hallituskaudella yksi sääntelyn sujuvoittamistoimien kohteista. Toukokuussa 2017 voimaan tullut uusi YVA-laki (252/2017) sisälsi useita säännöksiä, joiden taustalla olivat YVA-direktiivin (92/2011/EU) muutosdirektiivin (52/2014/EU) täytäntöönpanon ohella ympäristömenettelyjen nopeuttamis- ja yhdentämistavoitteet. Näihin kuuluu muun muassa ennakkoneuvottelusta säätäminen (YVAL 8 §) ja merkittävyyskynnyksen sisällyttäminen lakiin. Sujuvoittamistyö on jatkunut Yhden luukun lainsäädäntöhankkeessa, jossa laadittu hallituksen esitys -luonnos (31.1.2018) on parhaillaan lausuntokierroksella.
Miten sujuvoittamistyössä on onnistuttu ja mitä sääntelystrategisia valintoja on tältä osin tehty? Tätä pohtii ympäristöoikeuden professori Ismo Pölönen Edilexin Vierashuoneessa.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.