Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta, Työ- ja sosiaalioikeus, Ympäristö, Julkisoikeus

16.2.2018 14.37 (päivitetty 15.3.2018 6.26) Uusi alkoholilaki tulee kokonaisuudessaan voimaan 1. maaliskuuta 2018 - Tampereen infotilaisuuden videotallenne katsottavissa - Valviran ohjeet ja uusia asetuksia on julkaistu

Uusi alkoholilaki tulee kokonaisuudessaan voimaan 1. maaliskuuta 2018 - Tampereen infotilaisuuden videotallenne katsottavissa - Valviran ohjeet ja uusia asetuksia on julkaistu

Jatkossa yhdellä anniskeluluvalla saa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Erillisiä A-, B- tai C-lupia ei enää ole 1.3.2018 lukien. Lisäksi ravintolat voivat hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan. Alkoholijuomien myyntiä koskevat normaalit vähittäismyynnin säännöt eli ravintoloista saa ostaa samoja alkoholijuomia kuin kaupoista klo 9-21 joka päivä. Alkoholijuomien anniskeluaika päättyy jatkossakin klo 01.30, mutta anniskelua saa jatkaa aluehallintovirastolle tehdyn ilmoituksen jälkeen enintään klo 04.00:ään. Aiempi lupakäsittely siis poistuu, mutta ravintoloille tulee vaatimuksia järjestyksen valvonnasta. Ravintolaa ei tarvitse enää sulkea anniskelun päätyttyä, mutta anniskellut alkoholijuomat on nautittava tunnin kuluessa anniskeluajan päättymisestä. Alkoholijuomien matkustajatuonnin säännöksiä ETA-alueen ulkopuolelta muutetaan. Valvira julkaisi alkoholijuomien anniskelua, vähittäismyyntiä ja markkinointia koskevat ohjeet 20.2.2018 verkkosivuillaan. Ohjeistusta täsmennetään, kun asetukset on annettu. Valtioneuvoston asetus alkoholilain täytäntöönpanosta julkaistiin 22.2. Asetus alkoholilain valvonnasta julkaistiin 1.3.

AVI:n infotilaisuus alkoholilain kokonaisuudistuksesta, Tampere 13.2.2018

► Avaus - Tilaisuuden pj, yksikön päällikkö Kalle Tervo
► Vähittäismyynnin muutokset ja markkinointi - Alkoholilain yleinen sisältö ja tulkinta ryhmäpäällikkö Kari Kunnas, Valvira
► Vähittäismyyntiluvan hakeminen ja käsittely ylitarkastaja Eero-Mikael Aromaa, Lssavi
► Keskustelua ja kysymyksiä vähittäismyynnistä
► Anniskelulainsäädännön muutokset ja markkinointi - Lain yleinen sisältö ja tulkinta ryhmäpäällikkö Kari Kunnas, Valvira
► Anniskeluluvan hakeminen ja käsittely ylitarkastaja Eero-Mikael Aromaa, Lssavi
► Kysymyksiä ja keskustelua anniskelun lainsäädännöstä
► Järjestyksenvalvonta ravintolassa ylikonstaapeli Kari Kaipila, Sisä-Suomen poliisilaitos
► Keskustelu ja kysymyksiä

SUORA LINKKI

Muutokset alkoholijuomien anniskeluun

Yhdellä anniskeluluvalla saa jatkossa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Erillisiä A-, B- tai C-lupia ei enää ole 1.3.2018 lukien. Lisäksi ravintolat voivat hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan. Alkoholijuomien myyntiä koskevat normaalit vähittäismyynnin säännöt eli ravintoloista saa ostaa samoja alkoholijuomia kuin kaupoista klo 9-21 joka päivä.

Uuden lain mukaan jokaisessa työvuorossa pitää olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö. Hänelle ei enää aseteta erityisiä pätevyysvaatimuksia vaan alkoholilain osaamistodistus (ns. Anniskelupassi) riittää. Alkoholia voi ravintolassa anniskella vuorovastaavan valvonnassa 16 vuotta täyttänyt henkilö.

Usean ravintolan yhteiset anniskelualueet ovat sallittuja. Aiemmat tilapäiset anniskeluluvat korvataan osittain kevyemmällä menettelyllä. Ns. ”catering”-ilmoituksella ravintolat saavat jatkossa anniskella esimerkiksi aiemmin hyväksytyissä yritystiloissa, alueen juhlapaikoissa ja festivaaleilla tehtyään anniskelusta pelkän ilmoituksen aluehallintovirastolle.

Alkoholijuomien anniskeluaika päättyy jatkossakin klo 01.30, mutta anniskelua saa jatkaa aluehallintovirastolle tehdyn ilmoituksen jälkeen enintään klo 04.00:ään. Aiempi lupakäsittely siis poistuu, mutta ravintoloille tulee vaatimuksia järjestyksen valvonnasta. Ravintolaa ei tarvitse enää sulkea anniskelun päätyttyä, mutta anniskellut alkoholijuomat on nautittava tunnin kuluessa anniskeluajan päättymisestä. Viranomaisilla on oikeus rajoittaa ja kieltää anniskelu häiriöiden ehkäisemiseksi.

Alkoholijuomien matkustajatuonti

Alkoholijuomien matkustajatuonnin säännöksiä ETA-alueen ulkopuolelta muutetaan 1.3.2018 lukien. Uuden lain mukaan matkustajan matkan pitää kestää vähintään 24 tuntia, jotta matkalta (esim. Venäjältä) saa tuoda alkoholijuomia. Siihen asti tuo aika on 20 tuntia.

Valvira julkaisi ohjeet 20. helmikuuta

Ohjeistus on laadittu ennen alkoholilain nojalla annettavien valtioneuvoston ja sosiaali- ja terveysministeriön asetuksien valmistumista. Ohjeistusta täsmennetään, kun asetukset on annettu.

Alkoholijuomien anniskelu 4/2018 (Valvira)

Alkoholijuomien vähittäismyynti 5/2018 (Valvira)

Ohje alkoholin markkinoinnista 6/2018 (Valvira)

Osa uusista säännöksistä tuli voimaan jo 1.1.2018 ja niiden keskeistä sisältöä on esitelty Valviran verkkouutisessa Mikä muuttuu alkoholijuomien anniskelussa, vähittäismyynnissä ja markkinoinnissa 1.1.2018.

Usein kysytyt kysymykset

Valviran ohjeistuksen sisällysluettelo
Anniskelu
Vähittäismyynti
Markkinointi

Uusia asetuksia annettu

Lue myös
Aiheesta aiemmin / 1.1.2018 voimaan tulleet muutokset

Juridiikan uusimmat uutiset

Lakikirjat

www.lakikirja.com

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.