Jotta voisimme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin, käytämme sivustollamme evästeitä. Jatkamalla eteenpäin hyväksyt evästeiden käyttämisen. Lue lisää.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi käyttää vapaasti. Muistathan kuitenkin mainita lähteen edilex.fi.

13.2.2018 10.00 Yhteisösakot työturvallisuusrikoksista pieniä ja harvinaisia

Yhteisösakot työturvallisuusrikoksista pieniä ja harvinaisia

Työterveyslaitoksen ja Turun yliopiston tutkijat havaitsivat, että yksilöitä rangaistaan työturvallisuusrikoksista selvästi useammin kuin yhteisöjä. Vuosina 2010–2014 yhteisösakko työturvallisuuden laiminlyönnistä tuomittiin 152 yksityiselle yritykselle ja kahdelle muulle yhteisölle, mutta työturvallisuustuomion sai 805 henkilöä.

Useimmiten rangaistaan keskijohtoa tai työnjohtajia, vaikka he eivät käytä suurinta valtaa yhteisönsä työturvallisuuspäätöksissä. Keskimäärin sakko oli 1 170 euroa henkilöltä.

Työturvallisuusrikoksista annettujen yhteisösakkotuomioiden määrä on silti 2006–2014 kasvanut seitsemästä lähes neljäänkymmeneen vuosittaiseen tapaukseen.

Työsuojelurahasto rahoitti tutkimusta.

Vakavistakin rikoksista lievät sakot

Tuomituissa yhteisöissä rikottiin useimmin työnantajan yleistä huolehtimisvelvoitetta, työn vaarojen selvittämistä ja työntekijälle annettavaa opetusta.

Tuomittuja tapauksia taustoitti usein jopa vuosia kestänyt työturvallisuuden laiminlyönti.

Tutkituissa tapauksissa 131 henkilöä vammautui ja 12 henkilöä kuoli. Kuolemista seitsemän syynä oli työnantajan laiminlyönneistä johtuva putoaminen.

Yhteisösakotusta on sovellettu työturvallisuusrikoksiin vuodesta 2003, mutta edelleen sakot ovat lieviä verrattuna rikosten vakavuuteen. Keskimääräinen yhteisösakko työturvallisuusrikoksissa oli 2010–2014 vain 10 700 euroa.

Tuomittujen talous yleensä kunnossa

Yli puolet tuomituista kuului liikevaihdoltaan yli kymmenen miljoonan euron yrityksiin, vain 14 prosenttia tuomituista yrityksistä jäi alle miljoonan euron liikevaihdon.

Tuomituista yrityksistä taloudeltaan heikkoja – tuomiota edeltävä tilikausi näytti tappiota – oli vain 32 prosenttia. Tuomittujen yritysten vakavaraisuusprosentti oli keskimäärin 31.

Tutkijat luonnehtivat, että yhteisösakot ovat mitättömiä suhteutettuina yhteisön taloudelliseen tulokseen.

Taloudessa vahva on oikeudessa vahva

Tutkijat päättelevät, että vaikutusvaltaisten yhteiskunnallisten toimijoiden tuomitseminen heidän vakavista laiminlyönneistään on edelleen vaikeaa. Toimija, jolla on taloudellista valtaa, pystyy erinomaisesti vaikuttamaan itseään koskevaan lainsäädäntöön ja sen soveltamiseen.

Tutkijat kirjoittivat analysoimistaan lainsäädäntöhistorian dokumenteista ja tuomioasiakirjoista useita tieteellisiä artikkeleita ja konferenssiesityksiä.

Tuloksista on vuonna 2016 kerrottu muun muassa Sosiologipäivillä, Työterveyslaitoksella, syyttäjien koulutustapahtumassa, työsuojeluviranomaisille ja Suomen lakimiesyhdistyksen jäsenille.

Tutkimuksen loppuraportti

Alvesalo-Kuusi, Anne; Lähteenmäki, Liisa; Janhonen, Minna; Tapani, Jussi; Räsänen, Tuula. Yhteisövastuu, turvallisuus ja työturvallisuusrikos muuttuvan työelämän ja lainsäädännön käytännöissä. Loppuraportti. 64 sivua. Työterveyslaitos 2017. ISBN 978-952-261-688-3 (nid.), ISBN 978-952-261-637-6

EDILEX PRO -koulutusta

Juridiikan uusimmat uutiset

Lakikirjat

www.lakikirja.com

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.