Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Julkisoikeus

23.1.2018 10.45 EIT:n päätös koulun sukupuolikasvatuksen pakollisuudesta

EIT:n päätös koulun sukupuolikasvatuksen pakollisuudesta

EIT:n 3. jaosto jätti tutkimatta (manifestly ill-founded) valituksen koskien lapsen velvollisuutta osallistua päiväkodissa ja peruskoulun alaluokilla annettaville sukupuolikasvatuksen tunneille.

Vaatimus tyttären vapauttamisesta ko. seksuaalikasvatuksen tunneilta oli hylätty Sveitsin kansallisissa tuomioistuimissa.

Valittajat vetosivat valituksessaan EIS 8 artiklan 1 kohtaan (oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta). Valittajien mukaan he eivät vastustaneet seksuaalikasvatuksen antamista julkisessa peruskoulussa sinällään, vaan lähinnä kyseenalaistivat sen hyödyllisyyden päiväkodeissa ja ala-asteen alkuluokilla.

Valittajien mukaan myös heidän uskonnonvapauttaan (EIS 9 art 1 k) oli loukattu. He vetosivat myös syrjintäkiellon rikkomiseen (14 art) yhdessä 8 ja 9 artikloiden kanssa.

EIT:n 3. jaosto jätti valituksen tutkimatta (manifestly ill-founded). Päätöksessään EIT tunnusti ensimmäisen kerran, että yksi sukupuolikasvatuksen tavoitteista on seksuaalisen hyväksikäytön ehkäiseminen. Väkivalta ja hyväksikäyttö on todellinen uhka lasten fyysiselle ja henkiselle terveydelle. Tätä uhkaa vastaan lapsia on suojeltava kaikenikäisinä.

EIT myös korosti, että yksi valtiollisen koulutuksen tavoitteista on valmistaa lapsia yhteiskunnalliseen todellisuuteen, mikä yleensä oikeuttaa lastentarhojen tai peruskoulun antavan pienillekin lapsille seksuaalikasvatusta. Basel-Urbanin kantonin toiminnalla oli näin ollen ollut oikeutetut tavoitteet.

Sveitsin viranomaiset eivät olleet ylittäneet yleissopimuksen niille mahdollistamaa "harkintavaltaa" (“margin of appreciation”).

EIT:n 3. jaoston päätös

A.R. and L.R. v. Switzerland (application no. 22338/15) (Päätös vain ranskaksi)

Factsheet: Children's rights (ECHR)

Juridiikan uusimmat uutiset

Lakikirjat

www.lakikirja.com

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.