Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

18.1.2018 15.15 (päivitetty 28.10.2019 9.21) Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tavoin velkojainkokouksen päätöksen konkurssilain vastaisena

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tavoin velkojainkokouksen päätöksen konkurssilain vastaisena

Asiassa kaupankohde oli määritetty niin, että F Oy Ab:n konkurssipesä oli myynyt pantatuista kiinteistöistä määräaloja. Kauppakirjan 10.12.2014 kohdasta 6.1.2. käy ilmi, että W-yhtiöt ovat antaneet suostumuksensa kyseisen kauppakirjan mukaisen kaupan tekemiseen sekä antaneet lisäksi liitteenä 8 olevan sitoumuksensa siitä, että panttikirja 5.3.2007/1080 puretaan kiinteistöjen osalta kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen liitteessä 8 kuvatulla tavalla. Panttikirja kohdistuu määräalat sisältäviin kiinteistöihin X, Y ja Z. Näin ollen panttioikeus ei ollut jäänyt voimaan eikä asiassa käynyt ilmi, että panttisaatavan lunastamisesta tai vastuukysymyksistä olisi muuta sovittu, joten W-yhtiöillä on oikeus saada täysi panttisaatavan lunastus. Velkojainkokouksessa 24.2.2015 oli hyväksytty pesänhoitajan päätösesitys, jonka mukaisesti myytyjä määräaloja koskien tilitys tullaan toteuttamaan kyseisten pantattujen kiinteistöjen X, Y ja Z tultua realisoiduksi kokonaan. Huomioon ottaen, ettei asiassa käynyt ilmi, että panttisaatavan lunastamisesta tai vastuukysymyksistä olisi muuta sovittu sekä konkurssilain 17 luvun 7 §, jonka mukaisesti panttivelkojalla on oikeus saada pantista saatu kauppahinta vähennettynä panttiomaisuuden hoidosta ja myynnistä pesälle aiheutuneilla välttämättömillä kustannuksilla, velkojainkokouksen tekemä päätös 24.2.2015 oli konkurssilain vastainen ja konkurssiasian neuvottelukunnan suosituksen mukaisesti F Oy Ab:n pesänhoitajan on toimitettava tilitys W-yhtiöille ja maksettava niille kuuluva osuus välittömästi, kun nyt myytäväksi määritetty panttiomaisuus eli määräalat on myyty. (KKO:2019:95: konkurssipesä määrättiin viipymättä tekemään pantinhaltijoille tilitys määräalojen kaupoista.)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.