Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Työ- ja sosiaalioikeus

4.1.2018 14.32 Eläkeikä alkaa nousta vuonna 2018

Eläkeikä alkaa nousta vuonna 2018

Monet eläkeuudistuksessa sovitut uudet eläkeikärajat alkavat käytännössä vaikuttaa vuonna 2018. Alin eläkeikä alkaa vuodesta 2018 lähtien nousta ikäryhmittäin 3 kuukaudella vuodessa, kunnes se on 65 vuotta. Ensimmäisenä nousee vuonna 1955 syntyneiden eläkeikä. Vuosina 1962–64 syntyneiden alin eläkeikä on 65 vuotta, ja tätä nuorempien eläkeikä sidotaan eliniän odotteeseen.

Vuonna 1962 syntyneet ovat ensimmäinen ikäluokka, jonka vanhuuseläkeiän alaraja on 65 vuotta. Tällöin on vuosi 2027. (Lue lisää eläkeiän noususta)

Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden eläkeikäraja kytketään elinajan kehitykseen. Ikäraja nousee vuosittain enintään 2 kuukaudella vuodesta 2030 alkaen. Vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiden alin vanhuuseläkeikä on vielä arvio. Se perustuu ennusteisiin eliniän pitenemisestä. (Lue lisää eläkeiän noususta 65:n jälkeen)

Vuoden 2017 eläkeuudistuksessa sovittiin myös työuraeläkkeestä. Se on uusi, vähintään 63-vuotiaille raskasta työtä tehneille työntekijöille suunnattu eläkelaji. Eläke voidaan myöntää vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneille. Ensimmäiset työuraeläkkeet voivat käytännössä alkaa jo 1.2.2018. Työuraeläkkeen hakemuksia on joulukuun 2017 alkuun mennessä tullut yhteensä 16. Työuraeläke on myönnetty tähän mennessä kahdelle henkilölle.

Alimman eläkeikärajan nousu vaikuttaa myös työkyvyttömyyseläkkeisiin. Eläkettä kartuttavan niin sanotun tulevan ajan pääteikä nousee asteittain 63 vuodesta 65 vuoteen.

Uudistuksessa myös lakkautettin osa-aikaeläke ja se korvattiin osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Osittainen varhennettu vanhuuseläke antaa mahdollisuuden nostaa osa eläkkeestä jo hieman ennen varsinaista vanhuuseläkeikää.

Vanhuuseläkettä voi ottaa jo 61-vuotiaasta alkaen osittain maksuun. Osittainen vanhuuseläke pienentää lopullista kuukausieläkettä. Osittainen vanhuuseläke on mahdollinen kaikille 61-vuotiaille ja tätä vanhemmille. Kertyneestä eläkkeestä voi ottaa maksuun joko neljänneksen (25 %) tai puolet (50 %). Varhentaminen pienentää nostettua eläkeosaa 0,4 prosenttia kuukaudessa eli 4,8 prosenttia vuodessa (Lue lisää osittaisesta eläkkeestä).

Lisää aiheesta
Lue myös

Juridiikan uusimmat uutiset

Lakikirjat

www.lakikirja.com

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lähteet: ETK - Edilex

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.