Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus

4.10.2017 16.00 (päivitetty 5.10.2017 15.30) Hovioikeuskaan ei myöntänyt 130-vuotta vanhan "kaipaa remonttia" hirsitalon kaupasta hinnanalennusta - ei ollut laatuvirhettä eikä salaista virhettä

Hovioikeuskaan ei myöntänyt 130-vuotta vanhan

Ostajan oli täytynyt ymmärtää, että 130 vuotta vanhassa talossa ja 30 vuotta vanhoissa pesuhuoneissa on tai saattaa olla peruskorjattavaa. Salaisen virheen korjauskustannukset eivät poikenneet rahamäärältään merkittävästi sellaisista korjauskustannuksista, joihin ostajan oli tullut perustellusti varautua kaupan kohteen kunnosta saamiensa tietojen perusteella (ks. myös KKO 2015:58). Virhe ei ollut merkittävä eikä myyjä siitä vastuussa. Kaupan kohteessa ei siten ollut laatuvirhettä eikä salaista virhettä. Kun kysymys ostajan oikeudesta vaatia hinnanalennusta oli suorituskanteella ratkaistu, yhtiö ei ollut osoittanut, että sillä olisi enää tämän jälkeen ollut tarvetta vahvistuskanteen hyväksymiseksi. Yhtiön vahvistuskanne siitä, että ostajalla ei ollut oikeutta mihinkään hinnanalennukseen, hylättiin. Yhtiön vahingonkorvausvaatimuksen osalta HO totesi, että asiassa oli kysymys sopimukseen perustuvasta vastuusta eikä sopimuksen ulkoisen vastuun tilanteesta, joten vahingonkorvauslaki ei soveltunut tilanteeseen. Osapuolet saivat pitää oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan sekä KO:ssa että HO:ssa. (Vailla lainvoimaa 4.10.2017)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.