Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

22.6.2017 9.37 Miesystäväänsä kaksi kertaa mattoveitsellä iskeneelle naiselle tuomittu 90 päiväsakon rangaistus pahoinpitelystä oli liian lievä - osapuolten sovinnosta huolimatta

HO totesi, ettei asiassa ollut muita rangaistuksen lievennykseen oikeuttavia perusteita kuin asianosaisten kesken saavutettu sovinto. Se miten asianosaiset olivat sovintoon päätyneet, oli vailla merkitystä, koska jo RL 6 luvun 6 §:n 3 kohdan sanamuodosta ilmenee, ettei lieventämisperusteen soveltaminen edellytä tekijän oma-aloitteisuutta tai edes vapaaehtoisuutta. HO katsoi, että asianosaisten välille syntynyt sovinto voi kerrotuissa olosuhteissa lieventää rangaistusta vain jossain määrin lyhentämällä vakiintuneen käytännön mukaisen vankeusrangaistuksen pituutta. Mainitsemillaan perusteilla HO katsoi, että KO:n tuomitsema 90 päiväsakon rangaistus oli liian lievä ja että oikeudenmukainen rangaistus oli RL 6 luvun 6 §:n 3 kohdan mukainen lieventämisperuste huomioon ottaen 6 kuukautta vankeutta, joka siis vastaajan ensikertalaisuus huomioon ottaen voitiin määrätä ehdollisena. Valtioon kohdistettu oikeudenkäyntikuluvaatimus hylättiin. (Vailla lainvoimaa 22.6.2017)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.