Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

22.5.2017 13.31 Hovioikeuden tuomio poliisien voimakeinojen käytöstä, poliisien passiivisesta vastustamisesta ja poliisille aiheutuneen vamman syy-yhteydestä ja vahingonkorvausten sovittelusta

Hovioikeuden tuomio poliisien voimakeinojen käytöstä, poliisien passiivisesta vastustamisesta ja poliisille aiheutuneen vamman syy-yhteydestä ja vahingonkorvausten sovittelusta

HO katsoi, että että poliiseilla oli ollut tilanteessa oikeus ottaa vastaaja kiinni hänen paikalta poistamisekseen. Vastaajan maahan kaatamista ja käsirautojen käyttöä ei voitu tilanteessa pitää liiallisina voimakeinoina. Syytteen mukaan vastaaja oli vastustanut poliisien virkatointa jaloillaan vastaan haraamalla. Tämän seurauksena hänet oli jouduttu kaatamaan maahan ja pitämään vastustelun jatkuessa maassa neljän poliisin avulla. Kun tekomuotona syytteessä vedottiin ainoastaan vastaan haraamiseen, HO katsoi asiassa mainitut HE:n lausumat huomioon ottaen, että kyseessä oli ollut passiivinen vastustus. Tämän vuoksi vastaajan syyksi voitiin lukea ainoastaan haitanteko virkamiehelle. Vastaaja oli vastuussa poliisille aiheutuneesta vammasta. Poliisi ei ollut omalla menettelyllään myötävaikuttanut hänelle aiheutuneen vamman syntymiseen. Muutakaan perustetta vahingonkorvausten sovittelulle ei ollut olemassa. (Vailla lainvoimaa 22.5.2017)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.