Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi käyttää vapaasti. Muistathan kuitenkin mainita lähteen edilex.fi.

15.3.2017 7.01 Koirien ulkoiluttamisen estämiseksi piikkilankoja metsäpalstalleen asettanut mies syyllistyi vaaran aiheuttamiseen

Koirien ulkoiluttamisen estämiseksi piikkilankoja metsäpalstalleen asettanut mies syyllistyi vaaran aiheuttamiseen

Mies oli tahallaan asettanut piikkilankoja sekä teräsverkosta ja harjateräksestä tehtyjä aitoja kulkuesteeksi siten, että hän oli yrittänyt tahallaan rajoittaa alueella liikkuvien ihmisten jokamiehenoikeutta. Miehen motiivia teolleen pidettiin hyvin moitittavana. (Vailla lainvoimaa 15.3.2017)

Mies oli tunnustanut asettaneensa kulkutielle aidan sekä sen jatkeeksi piikkilankoja siten, ettei aitaa pääsisi kiertämään. Hän oli asettanut aidat ja piikkilangat sen vuoksi, ettei asianomistajan perhe pääsisi ulkoiluttamaan koiriaan miehen kauniiksi hoidetulla metsäpalstalla.

Asianomistajan kertomuksesta ilmenevällä tavalla piikkilangat oli asetettu osittain matalalle ja toisaalta tiheän kasvillisuuden sekaan niin, että piikkilankaa oli ollut vaikea havaita. Lisäksi ojan toiselle puolelle oli asetettu piikkilankaa siten, että ojan yli hypätessään törmää suoraan piikkilankaan. Asianomistaja oli myös kertonut tapauksesta, jossa hänen miehensä oli törmännyt nyt kysymyksessä oleviin piikkilankoihin. Esteet olivat edelleen paikoillaan.

Käräjäoikeus oli todennut miehen menettelystä ja sen oikeudellisesta arvioinnista seuraavaa.

Mies oli tahallaan asettanut piikkilankoja sekä teräsverkosta ja harjateräksestä tehtyjä aitoja kulkuesteeksi siten, että hän on yrittänyt tahallaan rajoittaa alueella liikkuvien ihmisten jokamiehenoikeutta. Miehen motiivi teolleen on hyvin moitittava. Mies ei ole mitenkään merkinnyt asettamiaan esteitä, jolloin ne ovat olleet asianomistajan kertomuksesta ilmenevällä tavalla vaikeasti havaittavissa. Kun metsään kulkutielle on asennettu piikkilankaa ja muita esteitä siten, että niitä ei voi helposti havaita, on hyvin todennäköistä, että joku metsässä liikkuja törmää piikkilankaan siten, että satuttaa itsensä. Metsässä ja tuolla alueella voi liikkua jalkaisin tai maastopyörällä muitakin henkilöitä kuin asianomistaja, joka nyttemmin on tietoinen esteistä. Jos piikkilankaan törmää vauhdilla, siitä aiheutuu vammoja, jotka ovat vähäistä vakavampia. Vastaaja on tahallaan asettanut esteitä kulkutielle. Hän on siten tahallaan aiheuttanut toiselle vakavan terveyden vaaran. Menettelyllään hän on syyllistynyt vaaran aiheuttamiseen.

Miehen teko oli sakolla sovitettavissa. Käräjäoikeus oli katsonut, että oikeudenmukainen seuraamus miehen menettelystä oli 15 päiväsakkoa.

Mies oli hovioikeudelle tekemästään valituksesta ilmenevillä perusteilla vaatinut, että syyte hylätään ja että valtio velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa asiassa korkoineen.

Hovioikeus ei myöntänyt miehelle jatkokäsittelylupaa. Käräjäoikeuden ratkaisu jäi pysyväksi.

Juridiikan uusimmat uutiset - Tilaa Edilex!

Lakikirjat       Lakikirjat

www.lakikirja.com

[Pirkanmaan käräjäoikeus 26.10.2016; Tuomio 16/144593; Asianro R 16/3549; Turun hovioikeus 10.3.2017; Päätös 17/110166; Asianro R 16/2143; Vailla lainvoimaa 15.3.2017; Valitusosoituksessa tarkoitettu määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 9.5.2017; Julkaisematon 14.3.2017]

Toimittaja: Edilex-toimitus, toimitus.edilex@edita.fi

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.