Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

25.10.2016 13.00 Hovioikeuden ratkaisu rikosvahingon sovittelusta – vakuutettu määrättiin maksamaan puolet vakuutusyhtiölle aiheutuneesta 260.842,48 euron vahingosta

Oikeuskäytännössä (KKO 2003:67) todetuin tavoin syyntakeisuuden lisäksi myös syyllisyyden asteella on merkitystä arvioitaessa korvausvastuun sovittelun edellytyksiä. Käsillä olevassa tapauksessa A:n teon moitittavuutta ja hänen syyllisyyttään arvioitaessa oli otettava huomioon, että itse aiheutettu päihtymys oli johtunut riippuvuusoireyhtymän tasoisesta alkoholiongelmasta ja että A:lla muutoinkin kärsimiensä häiriöiden vuoksi oli ollut käyttäytymisen säätelyn vaikeuksia sekä impulssikontrollin heikkoutta. A ei ollut tehnyt rikostaan suunnitelmallisesti, vaan päihtymyksen lisäksi osin sairauksiksi luokiteltavien käyttäytymisen säätelyn häiriöiden vuoksi. Hän ei ollut saanut teostaan mitään hyötyä, vaan myös hänen omaisuuttaan oli tuhotyössä tuhoutunut. Käsillä olevissa olosuhteissa hovioikeus katsoi, että asiaa kokonaisuutena arvioitaessa oli A:n taloudellinen asema, elatusvelvollisuus, terveydentila ja syyllisyyden aste huomioon ottaen olemassa vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 2 momentissa tarkoitettuja erityisiä syitä tahallisella rikoksella aiheutetun vahingon perusteella maksettavaksi määrättävän korvauksen sovittelulle. Sovittelun määrän osalta hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen. (Vailla lainvoimaa 25.10.2016)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.