Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus

15.9.2016 6.16 (päivitetty 19.9.2016 11.09) Osa-aikaeläke ei pidentänyt työuria - eläkelajin korvaa vuoden 2017 alussa osittainen vanhuuseläke

Osa-aikaeläke ei pidentänyt työuria - eläkelajin korvaa vuoden 2017 alussa osittainen vanhuuseläke

Osa-aikaeläke on helpottanut monen työntekijän viimeisiä työvuosia, mutta työurien pituuteen sillä ei ole ollut keskimäärin vaikutusta, käy ilmi ETK:n maaraportista. Osa-aikaeläke lakkautetaan vuoden 2017 voimaan tulevan eläkeuudistuksen myötä. Eläkelajin korvaa osittainen vanhuuseläke.

Vuodesta 1987 alkaen ikääntyneillä työntekijöillä on ollut mahdollisuus siirtyä osa-aikaiseen työntekoon osa-aikaeläkkeen avulla. Mahdollisuus keventää työuran viimeisiä vuosia on auttanut monia jaksamaan työssä pidempään. Etenkin fyysisesti tai henkisesti raskaassa työssä toimiville työn ja eläkkeen yhteensovittaminen on ollut toimiva ratkaisu.

Kokonaisuudessaan osa-aikaeläke ei näytä pidentäneen työuria. Tämä käy ilmi Eläketurvakeskuksen maaraportista, jossa verrataan osa-aikaeläkeläisten ja kokopäivätyössä jatkaneiden työuria mittarina työssäoloajan pituus vuosina.

Tutkimuksessa verrataan 58-vuotiaana osa-aikaeläkkeelle jääneitä ja työssä jatkaneita vuosina 2005 ja 2014.

– Ryhmien työurat ovat suurin piirtein samanmittaisia eli osa-aikaeläkkeestä ei ole merkittäväksi työurien pidentäjäksi. Tulokset ovat samansuuntaisia kaikissa sosioekonomisissa ryhmissä, kertoo erikoistutkija Mervi Takala Eläketurvakeskuksesta.

Osittainen vanhuuseläke käyttöön eläkeuudistuksen myötä

Osa-aikaeläke eläkemuotona lakkautetaan ja se korvataan osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Osittainen varhennettu vanhuuseläke antaa mahdollisuuden nostaa osa eläkkeestä jo hieman ennen varsinaista vanhuuseläkeikää.

Vanhuuseläkettä voi ottaa jo 61-vuotiaasta alkaen osittain maksuun. Osittainen vanhuuseläke pienentää lopullista kuukausieläkettä.

Osittainen vanhuuseläke on mahdollinen kaikille 61-vuotiaille ja tätä vanhemmille. Kertyneestä eläkkeestä voi ottaa maksuun joko neljänneksen (25 %) tai puolet (50 %). Varhentaminen pienentää nostettua eläkeosaa 0,4 prosenttia kuukaudessa eli 4,8 prosenttia vuodessa (Lue lisää: www.eläkeuudistus.fi).

Raportti
Lue myös

Oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa (4., uudistettu laitos)

Tuotekuva

Juridiikan uusimmat uutiset - Tilaa Edilex!

Toimittaja: Edilex-toimitus (toimitus.edilex@edita.fi)​

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.