Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta

29.12.2015 11.45 KTT Janne Ruohonen: Osakeyhtiön hallituksen jäsenen huolellisuusvelvollisuus ja vahingonkorvausvelvollisuus – oikeustapauskommentti (HO)

KTT Janne Ruohonen: Osakeyhtiön hallituksen jäsenen huolellisuusvelvollisuus ja vahingonkorvausvelvollisuus – oikeustapauskommentti (HO)

Terveystuotteiden maahantuontia ja tukkukauppaa harjoittaneella T Oy:llä oli yksinoikeus tuoda maahan, myydä ja markkinoida C Ltd:n tuotteita määrätyllä markkina-alueella. Osakeyhtiön liikevaihdon näkökulmasta osapuolten välillä solmitulla yksinoikeussopimuksella oli keskeinen merkitys. Osakeyhtiön omistajat A ja B olivat molemmat yhtiön hallituksessa. Osakkeenomistaja B perusti toisen osakeyhtiön, joka sittemmin solmi terveysalan tuotteiden yksinoikeussopimuksen T Oy:n keskeisen yhteistyökumppani C Ltd:n kanssa. T Oy vaati B:ltä miljoonan euron vahingonkorvausta tämän aiheuttamasta vahingosta yhtiölle. Hovioikeus katsoi, että hallituksen jäsenenä toimiva osakkeenomistaja B oli syyllistynyt johdon huolellisuusvelvollisuuden vastaiseen toimintaan. Hovioikeus katsoi osakkeenomistajien yhdessä C Ltd:lle lähettämän viestin kuitenkin osoittavan, että T Oy halusi luopua liiketoiminnastaan C Ltd:n kanssa. Yksimielisten osakkeenomistajien katsottiin voineen poiketa yhtiön edun mukaisesta päätöksenteosta, sillä päätös ei ollut vahingoittanut velkojien tai muiden sivullisten oikeuksia. Osakkaiden yhdessä lähettämällä viestillä T Oy oli luopunut myös kyseisen liiketoiminnan tuottamasta varallisuusarvosta. T Oy:lle ei siis voitu katsoa aiheutuneen lisävahinkoa siitä, että B sittemmin olikin solminut vastaavan sopimuksen uuden yrityksensä ja C Ltd:n välille. Näillä perusteilla hovioikeus hylkäsi kanteen. (Turun hovioikeus, 8.4.2015; S 14/626 – ei valituslupaa – lainvoimainen)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.