Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.

11.12.2015 9.24 (päivitetty 14.49) Helsingin hovioikeus julkisti selvityksen omien työntekijöidensä törkypuheista

Helsingin hovioikeus julkisti selvityksen omien työntekijöidensä törkypuheista

Helsingin HO on julkaissut kesällä 2013 valmistuneen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoselvityksensä. Selvitys paljastaa epäasiallista kielenkäyttöä ja seksuaalista häirintää tuomioistuimessa. Istuntojen tauoilla, päätösneuvotteluissa ja osaston yhteisissä tapahtumissa on kerrottu rasistisia ja sovinistisia vitsejä. Ihmisistä on käytetty ilmaisuja neekeri, mustalainen, ryssä, juutalainen, homo, femakko ja venäläinen huora. Selvityksen mukaan epäasiallinen käyttäytyminen on näyttänyt keskittyneen erityisesti yhdelle osastolle, osastolle viisi. Edilex sai HO:n peittämättömän selvityksen perjantaina iltapäivällä.

HO:n presidentti oli päätöksellään 14.5.2013 antanut tehtäväksi laatia selvityksen HO:n yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotilanteesta. Toimeksiannon mukaan selvitystä laadittaessa tuli haastatella ja keskustella HO:n henkilöstön kanssa tarpeelliseksi katsottavassa laajuudessa. Selvitys oli tullut laatia 20.6.2013 mennessä

Selvitys valmistui 20.6.2013, mutta HO ei silloin suostunut antamaan julkisuuteen kuin selvityksen yhteenveto-osuuden. Se oli jo ehtinyt vuotaa MTV:n uutisille (Edilex 9.8.2013). Helsingin Sanomat ja MTV valittivat selvityksen salaamisesta.

Viikko sitten KHO antoi asiasta vuosikirjaratkaisun KHO:2015:171 (Edilex 3.12.2015). KHO katsoi asiassa, että HO:n presidentin erillisestä toimeksiannosta laadittua yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoselvitystä seksuaalisen häirinnän ja epäasiallisen käyttäytymisen esiintymisestä hovioikeudessa ei ollut viranomaisen sisäistä työskentelyä varten laadittu asiakirja ja että tietopyyntö tuli HO:ssa ratkaista noudattaen julkisuuslain säännöksiä tiedon antamisesta viranomaisen asiakirjasta. KHO:n päätöksen mukaan asiakirjalla voi olla merkitystä arvioitaessa tuomioistuimien luotettavuutta.

Selvityksen laatimisesta

Selvitys laadittiin touko- ja kesäkuun 2013 aikana. Selvityksen laatimisessa henkilöstöä pyydettiin ensin kirjallisesti vastaamaan esitettyihin kysymyksiin. Henkilöstöryhmittäin vastauksia annettiin seuraavasti: jäsenet 4, esittelijät 11 ja kanslia 2.

Kirjallisten vastausten jälkeen järjestettiin keskustelu- ja kuulemistilaisuudet myös henkilöstöryhmittäin. Näihin tilaisuuksiin osallistui henkilöstöä seuraavasti: jäsenet 7, esittelijät 2 ja kanslia 29.

Henkilöstöryhmittäin järjestettyjen keskustelu- ja kuulemistilaisuuksien jälkeen haastateltiin erikseen kansliapäällikkö ja laamannit kukin omassa henkilökohtaisessa haastattelutilaisuudessa. Haastattelu toimitettiin yhteisen haastattelurungon mukaisesti.

Erityisesti 5. osastoa koskevien vastausten perusteella päätettiin vielä kuulla erikseen kaikkia 5. osaston esittelijöitä (asessori ja esittelijät) sekä naisjäseniä.

Selvityksen on tehnyt kaksi hovioikeudenneuvosta hovioikeuden presidentin Mikko Könkkölän toimeksiannosta.

Poimintoja selvityksen johtopäätöksistä ja anonyymien työntekijöiden vastauksista

Selvityksen mukaan hovioikeudessa esiintyy varsinkin erilaisiin juhlatilanteisiin liittyen erityisesti naispuolisiin esittelijöihin kohdistuvaa miespuolisten jäsenten taholta tapahtuvaa seksuaalista häirintää. Tämä ilmenee sekä fyysisenä seksuaalisen koskemattomuuden loukkauksena että sanallisena seksuaalisena käytöksenä. Fyysinen seksuaalisen koskemattomuuden loukkaus ilmenee muun muassa "kourimisena” ja sanallinen puolestaan seksuaalisen kanssakäymisen ehdottamisena. Seksuaalista häirintää voidaan näiltä osin pitää tasa-arvolain mukaisena syrjintänä

Päivittäisessä työssä edellä selostetun kaltaista seksuaalista häirintää ei selvityksen perusteella esiinny. Kuitenkin erilaista seksuaalissävytteistä sanallista vihjailua esiintyy myös päivittäisen työnteon yhteydessä. Tällaisina kommentteina voidaan mainita esimerkiksi naisten kävelytyyliin kohdistuvaa vihjailua.

Hovioikeudessa esiintyy myös epäasiallista kielenkäyttöä. Tämä ilmenee rasistisina vitseinä sekä erilaisina vähemmistöjä koskevana alentavana kielenkäyttönä. Tällaista esiintyy istuntojen tauoilla ja päätösneuvotteluissa sekä muissa työntekoon liittyvissä tilanteissa. Näissä yhteyksissä saatetaan käyttää halventavaan sävyyn ilmaisuja "neekeri, ryssä, juutalainen, homo” yms.

Epäasiallista kielenkäyttöä esiintyy varsin laajasti hovioikeudessa, mutta kielenkäytössä voi olla merkittäviä eroja eri osastojen välillä.

Muuna epäasiallisena kielenkäyttönä hovioikeudessa esiintyy avustajia, asianosaisia ja tulkkeja koskevaa halventavaa arvostelua. Tällaista kielenkäyttöä esiintyy istuntojen tauoilla, jolloin arvostellaan ulkonäköä tai esitetään muutoin asiattomia kommentteja. Näissä yhteyksissä on puhuttu halventavaan sävyyn muun muassa naisista ("femakko”) tai puhuttu vähättelevään sävyyn seksuaalirikoksista ja niiden uhreista taikka prostituoiduista.

Hovioikeudessa esiintyy myös työntekijöiden keskinäisessä kanssakäymisessä sanallista kiusaamista ja nöyryyttämistä. Pääosin henkilöstöryhmien sisällä keskinäisissä suhteissa ei ole merkittäviä ongelmia. Eri henkilöstöryhmien välillä epäasiallista käyttäytymistä sen sijaan esiintyy. Kansliahenkilökunta on kokenut, että heitä ei arvosteta ja että heille puhutaan epäasiallisesti. Vähäisemmässä määrin vastaavanlaista epäasiallista käyttäytymistä ovat kokeneet esittelijät, lähinnä jäsenten taholta.

Esittelijät esittivät yleisesti näkemyksen, jonka mukaan naisten ja miesten työtä arvioidaan eri tavoin ja että nimitysperusteet ovat naisten ja miesten kohdalla erilaiset.

Selvityksen perusteella hovioikeudessa arvostetaan eri henkilöstöryhmien tekemää työtä. Saadun palautteen perusteella voitiin todeta useissa keskusteluissa tulleen esille se, että jäsenet arvostavat esittelijöiden työtä. Selvityksessä ei käynyt ilmi, että hovioikeudessa esiintyisi sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Selvityksessä ei käynyt myöskään ilmi, että naisten ja miesten välillä esiintyisi eriarvoista kohtelua tai että nimitystilanteissa esiintyisi sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Selvityksessä todetaan, että kirjallisten vastausten perusteella 5. osastolla esiintyi rasistista kommentointia tai muuta epäasiallista kommentointia. Kuulemistilaisuuksissa oli tullut esille, että vastaavaa esiintyisi myös muilla osastoilla, mutta tällaisesta ei ollut saatu konkreettista esimerkkiä tai tarkempaa kommenttia. Saatujen vastausten ja kuulemistilaisuuksissa saadun selvityksen perusteella selvityksessä todettiin, että 5. osastolla erityisesti yhden jäsenen kommentointi oli tietyltä osin ylittänyt hyväksyttävyyden rajat. 5. osastolla rasistinen kommentointi oli saanut osakseen osaston laamannin hyväksyvän tai ainakin ilmapiiriltään sallivan suhtautumisen.

Selvityksen laatijat pitivät tarkoituksenmukaisena, että selvityksen tuloksista keskustellaan kahden henkilön kanssa ja että tässä yhteydessä heille tehdään selväksi, että asiassa selostetusta käyttäytymisestä täytyy jatkossa luopua.

Selvityksessä esitettiin myös toimenpiteitä häirinnän ja epäasiallisen käyttäytymisen kitkemiseksi. Toimenpiteinä mainittiin mm. keskustelut nimeltä mainittujen henkilöiden kanssa, ohjeistuksen läpikäynti, koulutuksen järjestäminen henkilöstölle kutsumalla esim. HO:een henkilö kertomaan häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta työpaikalla, uusien työntekijöiden perehdyttäminen, henkilöstön huomion kiinnittäminen siihen, että että kaikkien velvollisuutena on käyttäytyä työpaikalla asianmukaisesti ja toisia kunnioittavasti sekä korostaa varhaisen puuttumisen tärkeyttä.

Selvityksestä poimittuja kommentteja ja vastauksia

"Eräässä vastauksessa on todettu eräiden miespuolisten jäsenten pitävän itsestään selvyytenä, että pikkujouluissa voi kouria kaikkia.

"sinä N.N., vai mikä pimppi nyt olit”

"hyvinhän xx puhui, vaikka olikin juutalainen". "Olen aina sanonut, että maahanmuuttajille on annettava passit -lähtöpassit".

Hovioikeuden juhlissa väitetään esiintyvän liian läheistä kanssakäymistä miesjäsenten ja naisviskaalien välillä. Toisaalta väitetään myös sihteereiden olevan ajoittain liian läheisessä kanssakäymisessä miesviskaaleiden kanssa.

Sanallista kiusaamista ja nöyryyttämistä ilmoitetaan esiintyvän.

Häiritseviä kommentteja ulkonäöstä ja pukeutumisesta on esitetty. On todettu muun muassa, että "ihailen ryhtiäsi ja tuota keinuvaa kävelytyyliä". Tältä osin aktiivisimpien jäsenten on todettu jääneen eläkkeelle

Eräässä vastauksessa on mainittu jonkun jäsenen todenneen, ettei hän ole saanut koskaan otetta 5. osaston naisviskaaleista.

Eräässä vastauksessa on todettu häirintää kohdistuvan myös miespuolisiin esittelijöihin. Tällöin häiritsijänä on ollut kansliahenkilökuntaan kuulunut nainen.

Kommenttina on esitetty esimerkiksi ”tuon asianomistajan iholle olisin minäkin voinut haluta” tai "Suomen ei tarvitse huolehtia puolustuksesta, kun sotilaskodeissa on niin rumia naisia, ettei kukaan halua hyökätä Suomeen”.

Käytetään ilmaisua neekeri, mustalainen, ryssä, juutalainen, homo. Lisäksi sovinistisia vitsejä esiintyy ja puhutaan vitsailevaan sävyyn naisista.

Tällainen tunne voi syntyä esimerkiksi siitä, että esittelijän työtä on joidenkin jäsenten kommenteissa pidetty nuorten äitien suojatyöpaikkana. Myös kansliahenkilökunnan taholta koettiin työn arvostuksen puutetta

Rasistisia puheita eli puhutaan vähättelevään sävyyn "neekereistä, juutalaisista, ryssistä jne." - näiden kommenttien väitetään olevan hyvin tavanomaisia ja jopa päivittäisiä

Puhutaan vähättelevään sävyyn seksuaalirikoksista ja prostituoiduista sekä maahanmuuttajista

kommentoidaan asianosaisten ulkonäköä ja esitettään jopa seksuaalissävytteisiä ja epäasiallisia kommentteja muun muassa naispuolisista avustajista, tulkeista, asianomistajista ja vastaajista.

Levitetään työntekijän luottamuksellisia tietoja (terveystietoja) ns. käytäväkeskusteluissa

naisesittelijöiden työtä aliarvioidaan ja tuodaan esimerkiksi miespuolisen viskaalin konsepti malliksi. Konsepteja korjataan korjaamisen ilosta.
- tullaan myös valmistautumatta istuntoon ja esitetään epämääräisiä toiveita konseptin korjaamisesta

naisesittelijöiden ulkonäköä ja ryhtiä tai kävelytyyliä arvioidaan ääneen
- Kommentoidaan ulkonäköä. Tätä esiintyy istuntojen jälkeen

Pikkujouluissa kouritaan naisesittelijöitä

- käydään seksuaalisesti käsiksi

sanallista kiusaamista ja lyttyyn lyömistä

On todettu, että esittelijöille voi huutaa ja heihin voi purkaa paineita."

Juridiikan uusimmat uutiset - Tilaa Edilex!

www.lakikirja.com

Lakikirjat

Toimittaja: JPS (toimitus.edilex@edita.fi)​

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.