Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

2.12.2015 12.15 Vakuutusoikeuden käsittelyaikoja pyritään lyhentämään keventämällä ratkaisukokoonpanoja vuoden 2016 alusta

Vakuutusoikeuden käsittelyaikoja pyritään lyhentämään keventämällä ratkaisukokoonpanoja vuoden 2016 alusta

Vakuutusoikeuden käsittelyaikoja pyritään lyhentämään keventämällä tuomioistuimen ratkaisukokoonpanoja. Lisäksi parannetaan muutoksenhakijan tiedonsaantia ulkopuolisten asiantuntijalääkäreiden lausunnoista ja muutetaan lääkärien nimittämismenettely nykyistä avoimemmaksi. Lakimuutokset tulevat voimaan 1. tammikuuta 2016.

Vakuutusoikeuslaissa erikseen määriteltyjä oikeudellisesti yksinkertaisia asioita siirretään yhden tuomarin ratkaistaviksi. Lisäksi esimerkiksi vammaistukiasioita ja sairausvakuutusasioita on mahdollista käsitellä yhden tuomarin ja lääkärijäsenen kokoonpanossa.

Ratkaisukokoonpanojen keventäminen vapauttaa vakuutusoikeuden voimavaroja vaativiin juttuihin, joissa myös käsittelyajat ovat kaikkien pisimmät. Suurin osa asioista ratkaistaan kuitenkin jatkossakin kolmen ja viiden jäsenen kokoonpanoissa.

Jatkossa asia voidaan ratkaista vakuutusoikeudessa myös erillistä istuntoa järjestämättä, jos kaikki ratkaisuun osallistuvat jäsenet ovat asiakirjoihin perehdyttyään yksimielisesti hyväksyneet päätösesityksen perusteluineen.

Vakuutusoikeudessa on 1. tammikuuta 2016 lukien myös päätoimisen ylilääkärin tehtävä. Ylilääkäri osallistuu ratkaisutoimintaan ja muun muassa huolehtii laintulkinnan yhdenmukaisuudesta lääkärijäsenten osalta.

Ulkopuolisilta asiantuntijalääkäreiltä pyydetään jatkossa lausuntoja nykyistä useammin. Uudistus lisää vakuutusoikeuden toiminnan avoimuutta, sillä muutoksenhakijat saavat näiden lääkärien antamat lausunnot käyttöönsä ja kommentoitavikseen.

Vakuutusoikeuden lääkärijäsenten lausunnot pysyvät edelleen tuomioistuimen neuvottelusalaisuuden piirissä samoin kuin muidenkin jäsenten lausunnot.

Lääkärijäsenten ja asiantuntijalääkäreiden nimittämismenettely muuttuu siten, että tehtävät julistetaan avoimesti haettavaksi. Lääkärijäsenten ja muiden asiantuntijajäsenten on nimittämisvaiheessa ilmoitettava sidonnaisuutensa samaan tapaan kuin tuomareidenkin.

Eduskunta on edellyttänyt, että hallitus arvioi mahdollisuudet muuttaa työoloja, yritystoimintaa sekä sotilasvamma-asioita tuntevien vakuutusoikeuden jäsenten nimittämismenettelyä nykyistä avoimemmaksi sekä kelpoisuusvaatimusten asettamista tällaisille jäsenille.

Eduskunnan lausumat; 1) Eduskunta edellyttää, että oikeusministeriö seuraa yksimielisten asioiden ratkaisemista ilman muodollisen istunnon pitämistä koskevan sääntelyn toimivuutta ja vaikutuksia sekä antaa lakivaliokunnalle vuoden 2018 loppuun mennessä selvityksen siitä, millaisissa ja kuinka suuressa osassa eri kokoonpanoissa ratkaistavia asioita menettelyä on sovellettu, miten se on toiminut ja millaisia vaikutuksia sillä on ollut vakuutusoikeuden toimintaan ja asianosaisten oikeusturvaan. 2) Eduskunta edellyttää, että hallitus arvioi mahdollisuudet muuttaa vakuutusoikeuden työoloja, yritystoimintaa sekä sotilasvamma-asioita tuntevien jäsenten nimitysmenettelyä nykyistä avoimemmaksi sekä kelpoisuusvaatimusten asettamista tällaisille jäsenille.

Aiheesta aiemmin
Lue myös
Uusimpia uutisia Edilexissä

www.lakikirja.com

Lakikirjat

Toimittaja: JPS (toimitus.edilex@edita.fi)​

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.