Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Ympäristö

5.11.2014 11.54 Myyjät eivät kertoneet kiinteistöllä olevista jätteistä – kiinteistössä oli laatuvirhe joka oikeutti hinnanalennukseen

Myyjät eivät kertoneet kiinteistöllä olevista jätteistä – kiinteistössä oli laatuvirhe joka oikeutti hinnanalennukseen

Hovioikeus totesi muun muassa, että myyjät olivat jättäneet kiinteistölle huomattavan määrän jätettä useaan eri kohtaan. Kiinteistö oli poikennut tältä osin vastaavankaltaisista kiinteistöistä, joten jätteistä oli tullut ostajalle ilmoittaa. Ilmoitusvelvollisuus perustuu maakaaren 2 luvun 17 §:n 1 momentin 3 kohtaan, mutta se saa tukea myös ympäristönsuojelulain ja jätelain säännöksistä. Jätteitä koskevilla tiedoilla oli ollut ympäristönsuojelulain ja jätelain säännöksetkin huomioon ottaen ostajan kannalta merkitystä. Myyjät eivät olleet kuitenkaan kertoneet jätteistä ostajalle. Jätteisiin liittyneen ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnin voitiin olettaa vaikuttaneen kauppaan. Kiinteistössä oli siten ollut maakaaren 2 luvun 17 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettu laatuvirhe. Sen sijaan ostajan oli täytynyt käsittää, että 50 vuotta vanhan viemäristön osalta on vain ajan kysymys, milloin viemäristö tulee käyttöikänsä päähän. Sekään, että näin olisi näytetty pian kaupan jälkeen käyneen, ei olisi kuitenkaan merkinnyt sitä, että kiinteistö olisi tämän vuoksi poikennut laadultaan merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöltä voidaan kauppahinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen perustellusti edellyttää. Viemäröinnissä ei näin ollen näytetty olleen laatuvirhettä. (Vailla lainvoimaa 5.11.2014)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.