Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus, Julkisoikeus

29.10.2014 11.55 (päivitetty 30.10.2014 9.24) OTT Mika Launiala: Seulonta-alkometriin puhaltaminen, itsekriminointisuoja ja niskoittelu – puhaltamisesta kieltäytymiselle ei löydy oikeutusta lainsäädännöstä

OTT Mika Launiala: Seulonta-alkometriin puhaltaminen, itsekriminointisuoja ja niskoittelu – puhaltamisesta kieltäytymiselle ei löydy oikeutusta lainsäädännöstä

Kieltäytyminen poliisimiehen liikennevalvonnan yhteydessä suorittamasta puhalluskokeesta on noussut vilkkaan keskustelun kohteeksi kansanedustaja Kari Tolvasen ja kahden hänen kollegansa asiasta eduskunnan puhemiehelle 17.10.2014 jättämän kirjallisen kysymyksen (801/2014) johdosta. Syynä kirjalliselle kysymykselle ovat kansanedustaja Tolvasen tietoon tulleet, käytännön poliisityössä esiintyneet tapaukset, joissa autoilijat ovat kieltäytyneet puhalluskokeesta vedoten itsekriminointisuojaan. Puhaltamisesta kieltäytymiselle ei löydy oikeutusta lainsäädännöstä ja sen lisäksi puhaltamisesta kieltäytymiselle on vaikea löytää rationaalisia perusteita. Poliisin liikennevalvonnan yhteydessä moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajille suorittaman seulontapuhallutuksen ei pitäisi olla oikeudellisesta näkökulmasta monimutkainen asia. Nyt asiaan kuitenkin liittyy runsaasti ympäripyöreitä ja osin ristiriitaisia käsityksiä. Edes oikeustiede ei ole tältä osin kyennyt antamaan systematisoituja ja selkeitä vastauksia, OTT, yliopistonlehtori Mika Launiala kirjoittaa Edilex-artikkelissaan.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.