Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

TSV 14.11.2022

Rekisteröidyn oikeuksien käyttäminen alaikäisen lapsen puolesta

lasten henkilötiedot - Oikeus tietojen poistamiseen - Oikeus tietojen oikaisuun

Säädösperusta: EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen mukainen päätös
Antopäivä: 14.11.2022
Diaarinumero: 9492/153/22

Apulaistietosuojavaltuutetun päätös

Asia

Vaatimus lapsen potilastietojen oikaisusta ja poistosta

Rekisterinpitäjä

Sairaanhoitopiiri

Hakijan vaatimukset perusteluineen

Hakija on vaatinut alaikäisen lapsensa tietoihin kirjattujen tietojen oikaisemisesta ja poistamista, koska kirjatut tiedot eivät ole vastanneet hakijan mukaan todellista tilannetta.

Hakijalta saatu selvitys

Hakijan on toimittanut tietosuojavaltuutetun toimistolle asiakirjoja ja selvityksiä, joista käy ilmi hänellä olevan tuomioistuimen vahvistama tiedonsaantioikeus alaikäisen lapsensa tietoihin.

Selvitykset

Asiassa ei ole pyydetty selvityksiä asianosaisilta, koska sitä on pidetty hallintolain (434/2003) 34 § 2 momentin 5 kohdassa tarkoitetulla tavalla ilmeisen tarpeettomana. Selvitysten hankkiminen ei muuttaisi asian ratkaisutapaa. Asia voidaan ratkaista tietosuojavaltuutetun tietoon saatetun korjauspyynnön ja sekä rekisterinpitäjän vastauksen perusteella.

Sovelletut lainkohdat

25.5.2018 alkaen on sovellettu Euroopan parlamentin ja neuvoston yleistä tietosuoja-asetusta (EU) 2016/679 (jatkossa: yleinen tietosuoja-asetus). Säädös on asetuksena jäsenvaltioissa välittömästi sovellettavaa oikeutta. Yleinen tietosuoja-asetus sisältää kansallista liikkumavaraa, minkä perusteella kansallisella lainsäädännöllä voidaan täydentää ja täsmentää asetuksessa nimenomaan määriteltyjä seikkoja. Yleistä tietosuoja-asetusta täsmentää kansallinen tietosuojalaki (1050/2018), jota on sovellettu 1.1.2019 alkaen. Tietosuojalailla kumottiin henkilötietolaki (523/1999).

Yleisen tietosuoja-asetuksen 16 artiklassa säädetään rekisteröidyn oikeudesta saada virheelliset tietonsa oikaistua ja 17 artiklassa rekisteröidyn oikeudesta saada virheelliset tiedot poistettua.

Laki lapsen huollosta ja tapaamisoikeusta (lapsenhuoltolaki, 1983/361) ja sen 4 §:n 4 momentti säätää siitä, että huoltaja edustaa lasta tämän henkilöä koskevassa asiassa, jollei laissa ole toisin säädetty.

Lapsenhuoltolain 2 luvun 9 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan tuomioistuin voi päättää, että vanhemmalla, joka ei ole lapsen huoltaja, tai muulla henkilöllä, joka on antanut tähän suostumuksensa, on sama oikeus kuin huoltajalla saada lasta koskevia salassa pidettäviä tietoja viranomaisilta ja yksityisiltä palveluntuottajilta joko kaikissa tai päätöksessä määrätyissä asioissa.

Hallintolain (434/2003) 14 §:ssä säädetään vajaavaltaisen puhevallasta. Pykälän 1 momentin mukaan vajaavaltaisen puolesta käyttää puhevaltaan hänen edunvalvojansa, huoltajansa tai muu laillinen edustajansa. Pykälän 3 momenteissa on säädetty erikseen 15 vuotta täyttäneen alaikäisen ja hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa oikeudesta erikseen käyttää puhevaltaa asiassa, joka koskee alaikäisen henkilöä taikka henkilökohtaista etua tai oikeutta.

Oikeudellinen kysymys

1. Apulaistietosuojavaltuutetun tulee ensinnä ratkaista, onko hakija kyseessä olevassa asiassa siinä asemassa, että hän voi käyttää yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisia rekisteröidyn oikeuksia alaikäisen lapsensa puolesta.

2. Vasta, jos vastaus ensimmäisen kysymykseen on myöntävä, apulaistietosuojavaltuutettu voi ottaa kantaa siihen, tuleeko sen antaa yleisen tietosuoja-asetuksen 58 artiklan 2 kohdan c alakohdan määräys noudattaa rekisteröidyn pyyntöä tietojen oikaisemisesta ja poistamisesta.

Apulaistietosuojavaltuutetun päätös ja perustelut

1. Hakijalla ei ole oikeutta käyttää asiassa yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisia rekisteröidyn oikeuksia.

Yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisena rekisteröitynä käsillä olevassa asiassa on lapsi. Kun kyseessä on alaikäinen, yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisia oikeuksia lapsen puolesta tai hänen rinnallaan voi vaatia käytettäväksi alaikäisen huoltaja.

Vanhemman, joka ei ole lapsensa huoltaja tai muu laillinen edustaja, oikeus käyttää rekisteröidyn oikeuksia ratkaistaan voimassa olevan lainsäädännön ja mahdollisen tuomioistuimen antaman ratkaisun perusteella, jossa näihin oikeuksiin on otettu kantaa. Holhouslaissa säädetään erikseen nimenomaisesta tiedonsaantioikeudesta. Hallintolaissa on säädetty edunvalvojan, huoltajan tai muun laillisen edustajan oikeudesta käyttää puhevaltaa alaikäistä koskevassa asiassa.

Asiakirjoista käy ilmi, että hakijalla on tuomioistuimen vahvistama tiedonsaantioikeus alaikäisen lapsensa tietoihin, jonka huoltaja, edunvalvoja tai muu laillinen edustaja hän ei ole. Apulaistietosuojavaltuutettu toteaa, että se ei voi omalla päätöksellään laajentaa laissa säädetyn tiedonsaantioikeuden sisältöä koskemaan myös sitä, että tiedonsaantioikeuden nojalla muu kuin huoltaja, edunvalvoja tai laillinen edustaja voisi vaatia muutoksia tehtäväksi alaikäisen lapsensa tietoihin.

2. Koska hakijalla ei ole ollut yleisen tietosuoja-asetuksen perusteella oikeutta vaatia tietoja korjattavaksi, asiassa ei ole edellytyksiä ottaa mahdollisen määräyksen antamisen tarpeellisuutta pohdittavaksi.

Muutoksenhaku

Tietosuojalain (1050/2018) 25 §:n mukaan tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen noudattaen mitä laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) säädetään. Valitus tehdään hallinto-oikeuteen.

Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi hallintolain (434/2003) 60 §:n mukaisesti postitse saantitodistusta vastaan.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.