Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Työaikalain (872/2019) vuorokausilepoa koskevan 25 §:n 3 momentin tulkinta

Työneuvoston lausunnot 10.6.2022
Alkuperäinen julkaisupäivä: 30.5.2022

Tiivistelmä

STTK ry pyysi työneuvostolta yleistä lausuntoa työaikalain (872/2019) 25 §:n 3 momentin tulkinnasta. Lausuntoa pyydettiin siitä, mahdollistavatko ei-äkilliset ja ennalta tiedossa olevat tilanteet vuorokausilevon tilapäisen lyhentämisen ja täyttävätkö ne työaikalain 25 §:n 3 momentissa olevan luettelon 7 kohdassa tarkoitetut edellytykset. STTK ry tarkensi vielä lausuntopyynnön kohdetta seuraavasti: onko työaikalain 25 §:n 3 momenttia tulkittava siten, että lepoajan lyhentäminen viiteen tuntiin olisi sallittua seuraavissa tilanteissa, joissa kyse ei ole äkillisestä tai ennalta-arvaamattomasta tilanteesta: 1. pitkät sairauslomat, 2. työnantajan järjestämät koulutukset ja 3. vuosilomat?

Työneuvosto katsoi, että vuorokausilevon tilapäisen lyhentämisen yleisten edellytysten täyttyminen (työn järjestelyt ja toiminnan luonne) on arvioitava aina tapauskohtaisesti. Vuorokausilevon lyhentämisen tarpeen on synnyttävä yleensä ajallisesti niin, että muutosta ei ole mahdollista ottaa huomioon työvuorosuunnittelussa. Lausuntopyynnössä kysytyt työntekijöiden pitkät sairauslomat, työnantajan järjestämä koulutus ja vuosilomat voivat synnyttää yhdessä muiden seikkojen kanssa tarpeen lyhentää yhden tai useamman työntekijän vuorokausilepoa. Mikään mainituista syistä ei kuitenkaan yksinään täytä työaikalaissa säädettyjä lyhentämisen edellytyksiä.

Lyhentäminen voi olla mahdollista yleisten edellytysten täyttyessä työssä, joka on välttämätön toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Tällöin vuorokausilepoa on lyhennettävä, jotta toiminnan jatkuvuus ei vaarannu. Vaarantuminen voi liittyä muun ohessa suoritettavan työn prosessiin tai asiakkaiden turvallisuuteen, kuten potilasturvallisuuteen.

    Lisätiedot
  • TN 1490-22 (3/2022)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.