Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Hakutoimintojen pikakurssi, osa 5: hakusanojen käyttö

Edilexin käyttövinkki

Katso muut Edilexin käyttövinkit
 

Edilexin hakutoiminnot ohjaavat löytämään helposti relevantit sisällöt. Pikahaku on helppoa, hakutulosten rajaaminen on joustavaa ja tarkennettu haku tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja aineistotyypistä riippuen.

Pikahaussa ja tarkennetun haun tekstihaussa hakusanojen käyttö on vaivatonta. Kirjoita vain hakukenttään sana tai sanan osa, jonka alkuisia tai loppuisia sanoja olet etsimässä. Hakusanoja ei tarvitse katkaista *-merkillä alusta tai lopusta. Haku hakee kaikki sivut, joihin sana tai sanan osa sisältyy. 

Pikahakukuva

Useamman hakusanan kohdalla sanat erotetaan toisistaan välilyönnillä. Pikahaussa välilyönti tarkoittaa ja-operaattoria, joka tarkoittaa, että kaikkien hakusanojen on esiinnyttävä dokumentissa.

Tarkennetun haun lomakkeella tekstihaussa voit hakea joko kaikilla hakukenttään kirjoitetuilla sanoilla, millä tahansa hakukentän sanoista, täsmällisellä fraasilla tai ilman hakukentän sanaa. Etäisyyshaulla saadaan tuloksia, joissa hakusanat ovat lähekkäin, mutta niiden ei tarvitse olla välttämättä peräkkäin.

Tarkennetun haun tekstihaku

Hakusanojen käyttö vaikuttaa luonnollisesti hakutuloksen laajuuteen. Mitä tarkemmat hakusanat, sitä suppeampi hakutulos. Hakusanan osilla haettaessa saa isomman hakutuloksen, koska haku ottaa huomioon laajemmin sanojen taivutusmuodot.

Esimerkiksi jos haluat löytää Edilexin Lakikirjastosta artikkeleita ja julkaisuja koskien paikallista sopimista, voit ensin hakea niitä katkaistuilla sanoilla paikalli sopim.

Hakutulos katkaistuilla sanoillaJos em. hakutulos on mielestäsi liian laaja, voit tarkentaa hakua ja hakea sanoilla paikallinen sopiminen.
Hakutulos kokonaisilla sanoilla

Lopuksi voit vielä rajata hakua (tässä tapauksessa Lakikirjaston) aineistotyypin, aihealueen ja/tai vuoden mukaan sekä lajitella hakutulosta joko relevanssin mukaan tai aikajärjestyksessä.

Lue vielä muut hakutoimintojen pikakurssi -vinkkimme:

Lähetä meille palautetta.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.