Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Hakutoimintojen pikakurssi, osa 5: hakusanojen käyttö

Viikon käyttövinkki

Katso aiemmat Viikon käyttövinkit
 

Edilexin hakutoiminnot ohjaavat löytämään helposti relevantit sisällöt. Pikahaku on helppoa, hakutulosten rajaaminen on joustavaa ja tarkennettu haku tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja aineistotyypistä riippuen.

Pikahaussa ja tarkennetun haun tekstihaussa hakusanojen käyttö on vaivatona. Kirjoita vain hakukenttään sana tai sanan osa, jonka alkuisia tai loppuisia sanoja olet etsimässä. Hakusanoja ei tarvitse katkaista *-merkillä alusta tai lopusta. Haku hakee kaikki sivut, joihin sana tai sanan osa sisältyy. 

Pikahakukuva

Useamman hakusanan kohdalla sanat erotetaan toisistaan välilyönnillä. Pikahaussa välilyönti tarkoittaa ja-operaattoria, joka tarkoittaa, että kaikkien hakusanojen on esiinnyttävä dokumentissa. Tarkennetun haun lomakkeella tekstihaussa voit hakea joko kaikilla hakukenttään kirjoitetuilla sanoilla, millä tahansa hakukentän sanoista, täsmällisellä fraasilla tai ilman hakukentän sanaa.

Tarkennetun haun tekstihaku

Hakusanojen käyttö vaikuttaa luonnollisesti hakutuloksen laajuuteen. Mitä tarkemmat hakusanat, sitä suppeampi hakutulos. Hakusanan osilla haettaessa saa isomman hakutuloksen, koska haku ottaa huomioon laajemmin sanojen taivutusmuodot.

Esimerkiksi jos haluat löytää Edilexin Lakikirjastosta asiantuntija-artikkeleita koskien paikallista sopimista, voit ensin hakea niitä katkaistuilla sanoilla paikalli sopim.

Hakutulos katkaistuilla sanoillaJos em. hakutulos on mielestäsi liian laaja, voit tarkentaa hakua ja hakea sanoilla paikallinen sopiminen.
Hakutulos kokonaisilla sanoilla

Lopuksi voit vielä rajata hakua (tässä tapauksessa Lakikirjaston) aineistotyypin, aihealueen ja/tai vuoden mukaan sekä lajitella hakutulosta joko relevanssin mukaan tai aikajärjestyksessä.

Lue vielä muut hakutoimintojen pikakurssi -vinkkimme:

Lähetä meille palautetta.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.