Hakutulokset
- Uutiset
20.7.2017 8.08
Komission ehdotus akryyliamidin vähentämisestä elintarvikkeissa sai kannatusta jäsenvaltioissaJäsenvaltioiden edustajat äänestivät 19. heinäkuuta akryyliamidin vähentämistä elintarvikkeissa koskevan Euroopan komission asetusehdotuksen puolesta. Kun uusi asetus on pantu täytäntöön, elintarvikealan toimijoiden on toteutettava toimintansa kokoon ja luonteeseen suhteutettuja pakollisia toimenpiteitä akryyliamidipitoisuuden vähentämiseksi. - Uutiset
22.5.2017 16.08
Mavin, Eviran ja Mitpan yhdistämishankkeen hankesuunnitelma valmistuiHankesuunnitelma maatalous- ja elintarvikehallinnosta vastaavien virastojen yhdistämiseksi on valmistunut. Hankkeen tavoitteena on yhdistää Maaseutuvirasto Mavi, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä osa Maanmittauslaitoksen tietopalvelukeskus Mitpasta vuoden 2019 alkuun mennessä. Hankkeen ohjausryhmä hyväksyi hankejohtaja Kirsi Heinosen tekemän hankesuunnitelman kokouksessaan 19.5.2017. - Uutiset
18.5.2017 15.00
Norminpurkutyön tuloksia: Säädökset eivät enää estä kahvilaa leipomasta pullaa ja piirakoita lähimaidollaMMM on muuttanut ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen hygieniasta annettua asetusta. Uusi asetus yksinkertaistaa aikaisempaan nähden elintarvikehuoneistojen rakenteellisia vaatimuksia ja henkilökunnan suojavaatetusvaatimuksia sekä laajentaa raakamaidon ammattikäyttöä ja tuottajien omien teuraseläinten käyttöä. Uusi asetus tulee voimaan 1. kesäkuuta 2017. - Uutiset
6.4.2017 12.01
Maidon ja lihan alkuperämerkinnät kuluttajapakkauksiin kesäkuusta alkaenAsetus liha- ja maitotuotteiden alkuperämerkinnöistä tuo kuluttajille lisätietoa ruoan alkuperästä valintojen tueksi. Kuluttajapakkauksien tuoteselosteessa on viimeistään kesäkuusta alkaen ilmoitettava tuotteessa käytetyn lihan ja maidon alkuperämaa. Asetusta sovelletaan valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden ainesosana käytetyn lihan sekä maidon ja maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperämaan ilmoittamiseen. - Uutiset
20.3.2017 8.30
KHO:n tuloverotusta koskeva ennakkoratkaisu - sähkönsiirtoliiketoimintaKHO:n päätös 15.3.2017; Taltionro 1249; Dnro 3936/2/15; KVL 39/2015 (Julkaisematon 20.3.2017) - Uutiset
8.2.2017 16.00
Kevennyksiä maatilojen kirjaamis- ja tutkimusvelvoitteisiin - myös raakamaidon luovutus kuluttajille helpottuuMaa- ja metsätalousministeriö on muuttanut maatilojen kirjanpitovelvoitteita ja hygieniaa sääteleviä asetuksia. Suurimmat muutokset koskevat maitotilojen toimintaa ja helpottavat esimerkiksi raakamaidon luovutusta kuluttajille ja jatkojalostukseen. Muutokset tulevat voimaan helmikuun 6. päivänä. Asetusmuutos poistaa maitotilojen osalta erillisiä maidon käsittelyyn tarkoitettuja tiloja ja varastotiloja koskevat vaatimukset. - Uutiset
8.2.2017 12.03
Julkisen sektorin vastuullisten elintarvikehankintojen kriteereihin toivotaan kommentteja 24. helmikuuta mennessäMotiva pyytää kommentteja vastuullisten elintarvikehankintojen kriteeriehdotukseen. Tavoitteena on kehittää toimivat kriteerit, joita julkinen sektori pystyy hyödyntämään hankinnoissaan ja joihin elintarvikesektori kykenee kilpailutuksissa vastaamaan. Kommentoinnin takaraja on 24. helmikuuta 2017. - Uutiset
13.1.2017 9.10
Kasvisten, hunajan ja sienten suoramyynti tiloilta helpottuu helmikuusta alkaenValtioneuvosto muutti 12. tammikuuta asetusta eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista. Uudistunut asetus lisää tiloilta suoraan myytävien kasvisten, hunajan ja sienten enimmäismääriä merkittävästi ja helpottaa siten lähiruuan saatavuutta. Muutos myös käytännössä keventää paperityön määrää tiloilla. Asetusmuutoksessa tilalta suoraan kuluttajalle luovutettavien lehtivihannesten enimmäismäärää nostettiin 5 000 kilosta 50 000 kiloon ja kasveista saatavien alkutuotannon tuotteiden, kuten perunoiden ja juuresten sekä sienten määrä 10 000 kilosta 100 000 kiloon. Hunajan enimmäismäärää nostettiin 1 000 kilosta 2 500 kiloon. Muutos tulee voimaan 1. helmikuuta 2017. - Uutiset
7.12.2016 15.15
Elintarviketietoasetuksen ravintoarvomerkintää koskeva siirtymäaika päättyy 13.12.2016 – kuluttajan tietoa elintarvikkeista on parannettu myös muutoinElintarvikkeista annettavia tietoja koskeva lainsäädäntö uudistettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU:n elintarviketietoasetus). Asetuksella koottiin yhteen ja päivitettiin elintarvikkeiden merkintöjä koskevan lainsäädännön kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät. Elintarviketietoasetuksen yleisiä merkintävaatimuksia alettiin soveltaa joulukuussa 2014. - Uutiset
8.11.2016 8.23
Väitös: Elintarvikkeiden paikallisen viranomaisvalvonnan vaikuttavuus ja yhtenäisyysMsc (eläinlääketiede) Tiina Läikkö-Roton väitöstutkimuksessa selvitettiin paikallisen viranomaisvalvonnan vaikuttavuuden taustatekijöitä ja mahdollisuuksia lisätä vaikuttavuutta valvontaketjun eri tasoilla. Lisäksi tutkittiin valvonnan yhtenäisyyttä ja laatua sekä keinoja näiden lisäämiseksi. Tulosten perusteella elintarvikkeiden paikallisen viranomaisvalvonnan vaikuttavuudessa ja yhtenäisyydessä on tiettyjä haasteita. Valvonnan vaikuttavuutta ja yhtenäisyyttä voidaan kuitenkin lisätä useilla keinoilla elintarvikevalvontaketjun eri tasoilla. Osa näistä keinoista, kuten tarkastuksen muistilistojen ja tarkastuskertomusmallien käyttäminen, ovat suhteellisen yksinkertaisia toteuttaa. Toiset, kuten täysimääräinen riskiperusteisten menettelyjen soveltaminen tarkastuksilla ja järjestelmällinen hiljaisen tiedon hyödyntäminen, vaativat kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa ja vaivannäköä. - Uutiset
22.8.2016 9.10
WTO: Venäjän kielto tuoda eläviä sikoja, tuoretta sianlihaa ja muita sianlihatuotteita EU:sta on kansainvälisten kauppasääntöjen vastainenMaailman kauppajärjestön WTO:n paneeli katsoo, että Venäjän kielto tuoda eläviä sikoja, tuoretta sianlihaa ja muita sianlihatuotteita EU:sta on laiton kansainvälisten kauppasääntöjen mukaisesti. Päätös koskee kieltoa, jonka Venäjä otti käyttöön vuoden 2014 alussa sen vuoksi, että joitakin afrikkalaisen sikaruton tapauksia oli esiintynyt Valko-Venäjän rajan lähellä olevilla EU:n alueilla. - Uutiset
19.7.2016 11.40
Erityisruokavaliovalmistelainsäädäntö uudistuu 20.7.2016Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta erityisille ryhmille tarkoitetuista elintarvikkeista (ERE-asetus) aletaan soveltaa 20.7.2016. Merkittävimmät muutokset tapahtuvat tuotteista annettavassa kuluttajainformaatiossa. Myös EU:n jäsenvaltioiden eri tulkinnat siitä, mitä ruokavaliota voidaan pitää erityisenä poistuvat, ja toimijoita ei tämän takia enää voi kohdella eri tavalla eri EU-maissa. - Uutiset
19.7.2016 9.30
EU:lta lisätukea maitomarkkinoiden vakauttamiseenEuroopan komissio esitteli maanantaina uuden 500 miljoonan euron tukipaketin Euroopan maitomarkkinoiden vakauttamiseksi. Toimet ovat jatkoa aiemmille tukipaketeille, jotka hyväksyttiin syyskuussa 2015 ja maaliskuussa 2016. Maatalouskomissaari Phil Hogan kertoi paketin yksityiskohdat maanantaina pidetyssä maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa Brysselissä. Suomea kokouksessa edusti maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. - Uutiset
30.6.2016 8.00
Periaatepäätös julkisten elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen vastuullisuudesta hyväksytty – suomalaisen ruuan määrän tulisi kasvaaHallituksen tavoite on, että julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa käytetään jatkossa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Tänään hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätös linjaa, että valtion elintarvikehankinnoissa otetaan tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Käytännössä periaatepäätös näkyy julkisissa keittiöissä tarjottavan suomalaisen ruuan määrän kasvuna. - Uutiset
16.6.2016 14.30
Sorkka- ja kavioeläinten pienteurastamoiden teurasmäärät nousevat ja lihantarkastus helpottuuKotieläiminä pidettäviä sorkka- ja kavioeläimiä saa jatkossa teurastaa pienteurastamoissa huomattavasti aiempaa enemmän. Laitosasetuksen muutoksessa on myös selvennetty nykykäytäntöä, jonka mukaan lihantarkastus voidaan pienteurastamoissa suorittaa myös jäähdyttämössä. Lisäksi asetuksessa on otettu käyttöön EU-lainsäädännön mahdollistama siipikarjan ja kanien ruhojen ja elinten eräkohtainen yhdistäminen lihantarkastuksessa, mikä helpottaa pienteurastamoiden toimintaa. - Uutiset
16.5.2016 13.19
Julkisiin ruokahankintoihin halutaan lisää vastuullisuuttaEläinten hyvinvointitekijöitä, ympäristön kannalta hyviä viljelytapoja ja elintarviketurvallisuutta esitetään kriteereiksi julkisiin elintarvike- ja ruokapalveluhankintoihin. Suomen julkisten hankintojen yhteenlaskettu arvo on vuosittain 35 miljardia euroa. Hankinnoilla on merkittävä vaikutus kotimaisten tuotteiden ja yritysten palveluiden kysynnälle. Suomi on edelläkävijä monissa elintarviketurvallisuuteen, eläinten hyvinvointiin ja ympäristötoimenpiteisiin liittyvissä tuotantotavoissa, mutta näitä ei ole tarpeeksi hyödynnetty osana laadukasta julkista ruokapalvelua. - Uutiset
4.5.2016 12.58
Tilannetietoa elintarvikealan norminpurustaElintarvikealaa koskevaa byrokratiaa on perattu ja purettu kesästä 2015 alkaen. Perkausoperaatiossa ongelmia aiheuttavia normeja kysyttiin koko ruokaketjusta. Toimijoiden esiintuomat ongelmat analysoitiin yksitellen, jonka jälkeen suunniteltiin konkreettiset toimenpiteet ongelmien ratkaisemiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön ja Eviran yhteenvedossa listataan nyt ratkaisut viiteenkymmeneen ongelmaan. - Uutiset
11.4.2016 16.00
Uudet ohjeet helpottavat pienimuotoista elintarvikkeiden valmistusta ja myyntiäElintarvikelainsäädäntö mahdollistaa monenlaista pienimuotoista myynti- ja jalostustoimintaa ilman suurta byrokratiaa. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti -oppaassa selkeytetään elintarvikelain soveltamista sekä kerrotaan helpotuksista elintarvikealan yritystoiminnan alkuun pääsemiseksi. Helpotuksista huolimatta elintarviketurvallisuudesta ja toimijan vastuusta ei tingitä. - Uutiset
1.4.2016 16.15
Rehu-, lannoitevalmiste- ja siemenkauppalainsäädännön vahingonkorvaussäännösten selvitysraportti valmis – ankara vastuu halutaan säilyttää mutta lisätä sovitteluRehu-, lannoitevalmiste- ja siemenkauppalainsäädännön vahingonkorvaussäännöksiä selvittämään perustettu työryhmä on luovuttanut raporttinsa. Työryhmän tehtävänä oli selvittää voimassaolevan rehu-, lannoitevalmiste- ja siemenkauppalainsäädännön vahingonkorvaussäännösten ajanmukaisuutta, sääntelytavan tarpeellisuutta ja vastaavuutta nykyiseen toimintaympäristöön. Lisäksi työryhmän tehtävänä oli selkeyttää vahingonkorvaussäännöksiä. Työryhmän lähtökohtana oli salmonellariskin minimointi ja elintarviketurvallisuuden korkean tason säilyttäminen. - Uutiset
10.3.2016 15.50
Tilojen suora- ja vähittäismyyntiä helpotetaanHallituksen uusilla päätöksillä helpotetaan lähiruuan saatavuutta. Tilalla kasvatetun siipikarjan ja kanin lihaa on mahdollista toimittaa paikalliseen vähittäismyyntiin ilman lihantarkastusta 15.3.2016 alkaen. Lisäksi tilalta suoraan kuluttajille myytävien kananmunien ja linnunmunien enimmäismäärät nousevat. Myös luonnonvaraisia hirvieläimiä saa jatkossa toimittaa paikalliseen vähittäismyyntiin.