Hakutulokset
Näytä: 20 | 50 | 100 tulosta. Järjestys: Relevanssi | Aika
- Uutiset
23.10.2019 10.40
Ruokavirasto muistuttaa: Toimijalla velvollisuus ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä ja säilyttää näytteetJos elintarvikealan toimijalle syntyy epäily, että hänen valmistamansa tai jakelemansa elintarvike on aiheuttanut tai voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, hänen tulee ilmoittaa asiasta heti oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaiselle. Kunnan valvontaviranomaisen lähtee selvittämään ruokamyrkytysepäilyä. - Uutiset
7.10.2019 15.45
Elintarvikelain muutos eduskuntaan – muutokset tarkoitus saada voimaan 2020 alustaHallitus on antanut esityksen elintarvikelain muuttamiseksi. Esityksen tavoitteena on vähentää edelleen lainsäädännöstä elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa vaarantamatta kuitenkaan elintarviketurvallisuutta. Lakia päivitetään myös vastaamaan uutta Euroopan unionin valvonta-asetusta, jota aletaan pääosin soveltaa joulukuussa 2019. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2020. - Uutiset
13.9.2019 15.00
Oikeudenmukaisuus elintarvikeketjussa: komissio on tyytyväinen jäsenvaltioiden antamaan tukeen hintojen läpinäkyvyyden lisäämiselleKomissio on hyväksynyt jäsenvaltioiden kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta toimenpiteet, joilla lisätään avoimuutta parantamalla hintoja koskevaa raportointia elintarvikeketjussa. Hyvän kauppatavan vastaisten käytäntöjen kieltämisen ja tuottajien yhteistyön edellytysten parantamisen jälkeen komissio esitteli toukokuussa kolmannen tekijän, jolla voidaan lisätä oikeudenmukaisuutta elintarvikeketjussa: maatalouselintarvikkeiden hintatietojen keruun tehostaminen toimitusketjun eri vaiheissa. Tarkoituksena on saada tietoa hinnanmuodostuksesta. - Uutiset
19.8.2019 14.00
Selvitys: Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtyminen vaatii järjestelmätason muutoksenRuokavalion ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30–40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja pitämällä huolta peltojen hiilivarannosta. Ilmastoystävälliseen ruokavalioon siirtymisessä tarvitaan järjestelmätason muutosta, todetaan RuokaMinimi-hankkeen loppuraportissa. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaan kuuluvassa RuokaMinimi-hankkeessa tarkasteltiin ravitsemussuositusten mukaisen syömisen ja kuluttajan ruokahävikin vähentämisen vaikutusta ruokavalion ilmastovaikutukseen. Hankkeessa arvioitiin myös, miten ilmasto- ja ravitsemushyötyjä tuottava ruokavaliomuutos vaikuttaisi suomalaiseen maa- ja elintarviketalouteen ja minkälaisilla politiikkakeinoilla ja toimenpiteillä muutosta voidaan tukea. - Uutiset
13.8.2019 13.15
Tietoa luomuruoasta: EU-säännöt tiukentuvatEuroopan parlamentti on julkaissut faktatietoa luomuruoasta ja -viljelystä Euroopassa sekä uusista säännöistä, joilla pyritään parantamaan luomun laatua. - Uutiset
31.5.2019 11.50
Kesäkuussa 2019 voimaan tulevia säädöksiä ja säädösmuutoksiaKesäkuussa 2019 tulee voimaan lukuisia uusia säädöksiä, muun muassa:
- Henkilötietojen käsittelyä poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen toiminnassa koskeva lainsäädäntökokonaisuus voimaan 1.6.2019 alkaen
- Siviili- ja sotilastiedustelua koskeva lainsäädäntökokonaisuus voimaan 1.6.2019 alkaen
- Kansainvälisten veroriitojen ratkaisumenettelystä annettu laki siihen liittyvine muutossäädöksineen voimaan 30.6.2019 alkaen
- Vieraslajisääntelyn aiheuttamat muutokset luonnonsuojelu- ja metsästyssäännöksiin voimaan 1.6.2019 alkaen - Uutiset
23.5.2019 10.10
Oikeudenmukaisuus elintarvikeketjussa: Komissio ehdottaa hintojen läpinäkyvyyden lisäämistäElintarvikeketjun oikeudenmukaisuuden parantamiseksi komissio on jo aiemmin kieltänyt hyvän kauppatavan vastaiset käytännöt ja tehostanut tuottajien yhteistyötä, ja tänään se esittelee kokonaisuuden kolmannen osan, jolla lisätään hintojen läpinäkyvyyttä koko elintarvikeketjussa. Euroopan komissio antoi 22. toukokuuta 2019 ehdotuksen, jonka myötä asetetaan saataville olennaista tietoa maatalouselintarvikkeiden hinnanmuodostuksesta elintarvikeketjussa. - Uutiset
30.4.2019 11.50
Toukokuussa 2019 voimaan tulevia säädöksiä ja säädösmuutoksiaToukokuun 2019 muutoksia ovat muun muassa:
- Uusi tavaramerkkilaki astuu voimaan 1.5.2019
- Kaivoslain muutos voimaan 1.5.2019
- Sosiaali- ja terveystietojen toissijaista käyttöä koskeva lainsäädäntökokonaisuus voimaan 1.5.2019
- Kansalaisuuslain muutos voimaan 1.5.2019 - Uutiset
24.4.2019 15.59
Ruokavirasto: Lihan alkuperämaa on ilmoitettava tarjoilupaikoissa 1. toukokuuta 2019 alkaenTarjoilupaikoissa on aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti 1.5.2019 alkaen. Ruokaviraston sivuilta löydät myös elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille suunnatun koulutuspaketin aiheeseen liittyen. - Uutiset
16.4.2019 14.15
Elintarviketieto-opas ohjaa pakkausmerkintöjen tekoonRuokaviraston päivitetty elintarviketieto-opas on pakkausmerkintöjen tietopaketti elintarvikealan yrityksille ja valvojille. Uudistetussa oppaassa on runsaasti käytännön esimerkkejä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Oppaaseen on myös koottu viimeisimmät pakkausmerkintöjä koskevat lainsäädännön muutokset. Elintarviketieto-oppaassa käsitellään yleisiä elintarvikkeista annettavia tietoja. Näitä ovat esimerkiksi elintarvikkeiden nimeäminen ja alkuperämaamerkinnät. Erityisesti on nostettu esiin aihealueita, joista elintarvikealan yrityksiltä ja valvojilta on tullut usein kysymyksiä. - Uutiset
19.2.2019 16.00
Maa- ja metsätalousministeriö esittää täydennyksiä viime vuonna ensimmäistä kertaa laadittuun haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmaanTäydennysehdotus sisältää toimenpiteitä EU:n vieraslajiluetteloon lisättyjen 12 uuden lajin torjumiseksi. Hallintasuunnitelman sisältöön voi vaikuttaa tänään alkaneella lausuntokierroksella. Määräaika lausunnoille on 5. huhtikuuta 2019. - Uutiset
14.1.2019 15.00
Lihan alkuperämaan tulee näkyä ravintoloissa toukokuun alusta alkaen – ei koske puolivalmisteiden eikä riistan alkuperääEuroopan komissio ei vastusta Suomen asetusehdotusta, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Alkuperämerkintävaatimuksella halutaan edistää kuluttajan edellytyksiä tehdä tietoisia ja vastuullisia valintoja ravintoloissa. Asetus ravintoloiden alkuperämerkinnöistä on tarkoitus antaa tammikuun 2019 aikana ja sitä aletaan soveltaa toukokuun 2019 alussa. - Uutiset
3.1.2019 9.31
Hammas vaurioitui pähkinästä - kuluttajariitalautakunta ei suosittanut hyvitystäLautakunta totesi muun muassa, että pähkinät luonnontuotteina voivat vaihdella koostumukseltaan ja kovuudeltaan myös saman lajikkeen sisällä. Yleisen elämänkokemuksen perusteella on myös selvää, että pähkinät ovat luonteeltaan lähtökohtaisesti kovarakenteisia elintarvikkeita. Mainituista syistä pähkinät voivat aiheuttaa keskimääräistä elintarviketta suuremman riskin hampaan vaurioitumiselle. Tämän vuoksi kuluttajan pitää ilman eri varoitustakin ymmärtää nauttia niitä riittävällä varovaisuudella. Asiassa mainitulla perustella lautakunta katsoi, ettei tuotteessa ollut turvallisuuspuutetta. Tämän vuoksi lautakunta ei suosittanut asiassa hyvitystä. (Esittelijän eriävä mielipide) - Uutiset
17.12.2018 14.10
Elintarvikemarkkinalaki voimaan 1. tammikuuta 2019Tasavallan presidentti vahvisti perjantaina 14. joulukuuta elintarvikemarkkinalain. Laki tulee voimaan 1. tammikuuta 2019 ja sen tavoitteena on parantaa elintarvikemarkkinoiden toimivuutta ja turvata elintarvikeketjussa heikoimmassa asemassa olevien toimijoiden asemaa. Elintarvikekauppaa valvomaan tulee elintarvikemarkkinavaltuutettu, jonka virka avataan vuodenvaihteessa toimintansa aloittavaan Ruokavirastoon. - Uutiset
7.12.2018 8.26
Eläintautien matkustajatiedotusta tehostava lakiesitys eduskunnalleValtioneuvosto antoi keskiviikkona (5.12.) eduskunnalle hallituksen esityksen eläintautilain muuttamisesta. Lain tarkoituksena on tehostaa tiedottamista, jotta afrikkalainen sikarutto tai muu vakava eläintauti ei leviäisi matkustajien eläinperäisiä elintarvikkeita tai muita tuotteita sisältävien tuliaisten tai yksityishenkilöiden lähettämien pienten pakettien mukana. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. - Uutiset
29.11.2018 15.01
Hallituksen esitys uudeksi elintarvikelaiksiHallitus antoi 29. marraskuuta esityksen uudeksi elintarvikelaiksi osana elintarvikelainsäädännön kokonaisuudistusta. Uudistuksen tavoitteena on vähentää lainsäädännöstä elintarvikealan toimijoille ja valvontaviranomaisille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa vaarantamatta elintarviketurvallisuutta sekä lisätä elintarvikevalvonnan riskiperusteisuutta ja vaikuttavuutta. Uusi elintarvikelaki toteuttaa EU:n elintarvikelainsäädäntöön kirjattua periaatetta, jonka mukaan elintarvikealan toimija vastaa elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa elintarvikkeiden turvallisuudesta ja siitä, että toiminta täyttää elintarvikelainsäädännön vaatimukset. Elintarvikelain voimaantulo on kytketty maakuntauudistukseen. - Uutiset
13.11.2018 7.31
Ravitsemus- ja terveysväitteet hukassa? Ei hätää, kertoo EviraEviran uusi Väitteiden pikaopas auttaa alkuun. Myös väitteitä käsittelevät internetsivut on uudistettu vastaamaan Eviran väiteoppaan rakennetta ja sisältöä. Sivuille lisätään hyviä ja huonoja esimerkkejä. Tavoitteena on tuoda Eviran mahdolliset tulkinnat kaikkien halukkaiden nähtäville. - Uutiset
12.11.2018 10.10
Tietosuoja - elintarvikealan toiminta ja valvonta: Mitä tietoja valvoja voi vaatia elintarvikealan toimijalta?Valvojilla on elintarvikelakiin perustuva lakisääteinen oikeus saada riittävät tiedot siitä, että elintarvikealan toimijan omavalvontasuunnitelma on kunnossa (esimerkiksi tiedot hygieniapasseista, terveydentilan selvityksistä). Valvojalla on mahdollisuus todentaa tämä eri tavoin. Valvojan tulee pystyä todentamaan, onko omavalvontasuunnitelma riittävän kattava suhteessa toiminnan luonteeseen ja laajuuteen nähden. - Uutiset
29.10.2018 14.30
Arviointineuvosto: Elintarvikelaki hyvin valmisteltu – vaihtoehdot tavoitteiden saavuttamiseksi jäävät kuitenkin uupumaanLainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut elintarvikelakia koskevaa hallituksen esitysluonnosta, joka toimitettiin neuvostolle 11. lokakuuta. Lakiluonnoksen perusteella saa hyvän käsityksen esityksen vaikutuksista yrityksille. Esityksessä on runsaasti numeerista tietoa mm. elintarviketurvallisuuteen käytetyistä nykyisistä resursseista, mikä on myönteistä. Arviointineuvoston mukaan esityksessä tulisi kuitenkin käsitellä vaihtoehtoja tavoitteen saavuttamiseksi eli sääntelyn keventämiseksi ja elintarviketurvallisuuden ylläpitämiseksi. - Uutiset
29.10.2018 12.13
Komissio julkaisi ensimmäisen raporttinsa kilpailusääntöjen soveltamisesta maatalousalallaEuroopan komissio on julkaissut ensimmäisen raporttinsa kilpailusääntöjen soveltamisesta maatalousalalla. Raportti osoittaa, että Euroopan kilpailuviranomaisten toiminnan avulla maataloustuottajat voivat saada edullisemmat ehdot myydessään tuotteitaan suurille ostajille tai osuuskunnille.