Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Direkt till fördraget

Ofullständiga sökkriterier

Europeisk konvention om förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning

Lag om godkännande av vissa bestämmelser i den europeiska konventionen om förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning samt om tillämpning av konventionen 14.12.1990/463 år 1991 (FördrS 16/1991)

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 §

Bestämmelserna i den i Strasbourg den 26 juni 1987 ingångna europeiska konventionen om förhindrande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning är, för så vitt de hör till området för lagstiftningen, i kraft så som därom har överenskommits.

2 §

Den europeiska kommitté som har upprättats genom den i 1 § nämnda konventionen skall för fullgörandet av sitt uppdrag ha rätt att

1) komma till Finland,

2) besöka alla inrättningar och platser där personer som har berövats sin frihet av en myndighet är placerade samt

3) få del av allmänna handlingar som är viktiga med tanke på uppdraget.

3 §

De myndigheter som svarar för vården av dem som har berövats sin frihet skall bistå kommittén vid fullgörandet av dess uppdrag.

4 §

Om en myndighet som nämns i 3 § anser att kommitténs besök i en inrättning eller på en plats, den planerade tidpunkten för besöket eller någon annan åtgärd som kommittén ämnar vidta kan äventyra landets försvar, den allmänna säkerheten, en persons hälsotillstånd, stävjandet av allvarliga oroligheter i inrättningen eller på platsen eller ett brådskande förhör i samband med utredningen av ett allvarligt brott, skall myndigheten omedelbart underrätta statsrådet om detta.

I de fall som nämns i 1 mom. skall statsrådet i brådskande ordning besluta om kommittén skall tillåtas fortsätta sitt arbete på det ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.