Tiedonhaku
Edilex sisältää useita erilaisia juridisia aineistoja. Palvelu yhdistää keskeiset oikeuslähteet ja tausta-aineistot syvälliseksi, mutta samalla käytännönläheiseksi juridisen tiedon kokonaisuudeksi. Linkitykset sekä monipuoliset siirtymis- ja hakutoiminnot mahdollistavat joustavan liikkumisen palvelussa ja auttavat käyttäjää löytämään helposti relevantit sisällöt.
Edilexin keskeisiä oikeuslähteitä ovat
-
lait, asetukset ja muut säädökset (Edilexissä
Säädökset),
-
säädösten esityöt (Edilexissä
Esityöt),
-
-
Tiedonhaun apuna ovat monipuoliset
hakutoiminnot ja hierarkinen asiasanasto.
Asiasanasto
Edilexin asiasanasto on hierarkinen kokonaisuus, jossa eri asiasanojen välille on rakennettu hierarkiset ja semanttiset viittaukset. Asiasanaston lisäksi asiasanat toimivat pikahaussa ja aineistokohtaisilla tarkennetun haun lomakkeilla. Haun laajentaminen tai tarkentaminen ja liikkuminen rinnakkaisten asiasanojen välillä onnistuu helposti oikean reunan linkeistä.
Säädöksistä ja viitekorteista
Edilexissä on Suomen laajin ajantasainen säädöstietokanta erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin, oikeuskirjallisuuteen ja muihin oikeudellisiin aineistoihin. Säädökset on ajantasaistettu kirjoittamalla muutokset tekstin sisään. Säädöksiin lisätään toimittajan huomautukset säädökseen liittyvän tiedonhaun helpottamiseksi.
Liikkuminen säädöksen suomenkielisestä tekstistä ruotsinkieliseen ja päinvastoin onnistuu helposti säädöstekstin oikean reunan linkistä. Oikean reunan linkeistä löydät myös ajantasaistetun säädöksen helposti tulostettavassa pdf-muodossa, säädöksen viitekortin, säädökseen liittyvää oikeuskirjallisuutta ja viittauksia muualta lainsäädännöstä.
Säädöksen viitekortti kertoo kootusti nykyhetken, menneen ja tulevan. Viitekortilta löytyvät linkit säädöksen ajantasaistettuun tekstiin, alkuperäiseen tekstiin sekä säädöksen Säädöskokoelmassa julkaistuun PDF-versioon. Myös liikkuminen suomenkieliseltä viitekortilta ruotsinkieliseen ja päinvastoin onnistuu helposti viitekortin yläosan linkeistä.
Viitekortiltilta löydät myös tiedon vireillä olevista hallituksen esityksistä, kumotuista säädöksistä, säädöskäännöksistä, säädökseen tehdyistä muutoksista, aiemmista sanamuodoista, säädöksen nojalla annetuista säädöksistä, kaikista säädökseen liittyvistä hallituksen esityksistä sekä säädökseen liittyvistä ministeriöiden lainvalmistelujulkaisuista.
Säädösmuutoksen tiedoista löytyvät linkit muutossäädöksen tekstiin ja säädöskokoelmassa julkaistuun PDF-versioon, muutosta edeltävän ajantasaisen säädöksen, muutossäädöksen pohjana olevan hallituksen esityksen, antopäivä, julkaisupäivä, voimassaolotiedot sekä toimituksen huomautukset mihin muutos kohdistuu.
Säädöksestä esitöihin
Kaikkien säädösten pykälät, momentit ja muut säädöstekstin osat eli säännökset on linkitetty niihin liittyviin voimaantulosäännöksiin. Voimaantulosäännökset sisältävät linkit juuri kyseiseen säännökseen liittyviin esitöihin eli hallituksen esitykseen ja valiokuntamietintöön.
Edilex sisältää hallituksen esitysten tekstit vuodesta 1980 lähtien ja viitetiedot vuodesta 1919 lähtien. Vanhoja esitöitä ei ole kattavasti saatavilla sähköisessä muodossa, joten niitä joutuu useimmiten etsimään perinteisestä kirjastosta. Osa vanhemmista hallituksen esityksistä on lisätty Edilexiin pdf-muodossa.
Hallituksen esitys sisältää yleensä yksityiskohtaiset perustelut siinä ehdotetuista säännöksistä. Erityisesti jos hallituksen esitystä ei ole hyväksytty eduskuntakäsittelyssä sellaisenaan, kannattaa perusteluja etsiä myös valiokuntamietinnöstä. Valiokuntamietinnöt on linkitetty niihin liittyviin hallituksen esityksiin.
Hallituksen esitykseen viitekortilta löydät tarkempaa tietoa esityksen sisällöstä ja käsittelyvaiheesta. Kun hallituksen esitys on hyväksytty tai sen käsittely eduskunnassa on muuten päättynyt, sen viitekortilta on linkki esityksen pohjalta säädettyyn lakiin tai lakeihin. Viitekortilta löydät myös tiedon, onko siihen liittyvä lakiehdotus hyväksytty eduskunnassa sellaisenaan (Hyväksytty), onko se muuttunut eduskuntakäsittelyssä (Hyväksytty muutettuna) vai onko se hylätty tai rauennut.
Eduskunnan valiokuntien mietinnöt löytyvät Edilexistä vuodesta 1991 alkaen. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mietinnöistä ja lausunnoista on koottu Ilkka Saraviita -tietokanta. Se sisältää perustuslain pykälien mukaan jaoteltuja linkityksiä eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoihin ja mietintöihin.
Ilkka Saraviita -tietokannan pääsivulta löytyvät listattuna kaikki perustuslain pykälät. Kustakin pykälästä löytyy linkin takaa listaus ko. pykälään liittyvistä lausunnoista ja mietinnöistä. Lausunnot on linkitetty eduskunnan verkkosivuille ja mietinnöt Edilexiin. Lisäksi aineisto on linkitetty suoraan perustuslain pykäliin. Perustuslain säädöstekstissä pykälän nimikkeen oikealla puolella on kuvakelinkki alasvetovalikolle, jolle on listattu kyseiseen pykälään liittyvät perustuslakivaliokunnan lausunnot ja mietinnöt.
Säädöksestä oikeuskäytäntöön
Säädösten pykälien alta löytyy runsaasti linkkejä korkeimman oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden sekä muiden tuomioistuinten ratkaisuihin.
Linkitysten antaman tiedon lisäksi kannattaa tietoa etsiä myös Edilexin oikeuskäytäntö-osiosta, josta löytyvät kaikki yleisten tuomioistuinten, hallintotuomioistuinten ja erityistuomioistuinten sähköisenä julkaistut ratkaisut. Osiosta löytyy muiden tuomiovaltaa käyttävien toimielinten ratkaisuja, lausuntoja ja poikkeuslupia. Lisäksi Edilex-uutista löytyy paljon tietoa eri tuomioistuinten ratkaisuista.
Säädöksestä oikeuskirjallisuuteen
Edilexin Lakikirjaston artikkelit, juridisten lehtien artikkelit ja muut kirjoitukset on myös linkitetty säädöksiin. Säädöksen alussa on linkki koko säädökseen liittyviin kirjoituksiin ja yksittäisten lukujen tai pykälien kohdalla on linkkejä juuri niihin liittyviin kirjoituksiin.
Edilexin Lakikirjasto sisältää huomattavan määrän oikeustieteellistä kirjallisuutta, muun muassa maan johtavat juridiset aikakausjulkaisut ilmestyvät Edilexissä.