Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Special Responsibility of Digital Platforms under Article 102 TFEU in the Digital Markets Act – A Data Perspective

Helander, Karin

Opinnäytetyöt 15.2.2023, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Datasta on tullut keskeinen kilpailun väline Euroopan unionin digitaalisilla sisämarkkinoilla. Suurimpien alustayhtiöiden toiminnan seurauksena on tehty arvioita, annettu päätöksiä ja tuomioita sekä ryhdytty lainsäädäntötoimiin kilpailun toimivuuden turvaamiseksi.

Euroopan unionin toiminnasta annetun sopimuksen 102 artikla koskee määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä. Artikla sisältää normin määräävässä markkina-asemassa olevan yrityksen erityisestä velvollisuudesta. Sen mukaan määräävässä asemassa olevilla on erityinen velvollisuus olla vääristämättä toimivaa kilpailua markkinoilla riippumatta niistä syistä, joiden vuoksi määräävä asema on olemassa. Erityisen velvollisuuden vuoksi määräävässä asemassa olevien ei ole välttämättä sallittua toimia tietyllä tavalla, vaikka kyseistä toimintatapaa ei olisi itsessään katsottava määräävän aseman väärinkäytöksi tai muutoinkaan ongelmalliseksi. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää lainopin keinoin ensinnäkin, mikä on digitaalisten alustayhtiöiden erityisen velvollisuuden sisältö tilanteissa, joissa on kyse datan käytöstä. Euroopan unionin tuomioistuinten oikeuskäytännössä alustayhtiöiden erityistä velvollisuutta on käsitelty pääasiassa saman sisältöisenä kuin perinteisten markkinoiden osalta. Määräävässä asemassa olevien alustayhtiöiden erityiseen velvollisuuteen voidaan oikeuskäytännön perusteella katsoa kuuluvan ainakin velvollisuus olennaisen datan jakamiseen sekä kilpailijoiden kohtelemiseen yhdenvertaisemmin ja niiden toimintamahdollisuudet varmistaen.

Toisekseen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten alustayhtiöiden havaittu erityinen velvollisuus on vaikuttanut Euroopan unionin uuden digimarkkina-asetuksen sisältöön. Digimarkkina-asetus sisältää erityisiä kilpailuoikeudellisia velvoitteita alustayhtiöille. Velvoitteet, jotka voidaan jakaa kieltoihin ja velvollisuuksiin on suunnattu erityisesti suurimmille alustayhtiöille, jotka nimetään asetuksen mukaisten kriteerien perusteella portinvartijoiksi. Digimarkkina-asetuksessa portinvartija-alustoille asetettavissa velvoitteissa voidaan havaita piirteitä jokaisesta tutkimuksessa tarkastellusta unionin yleisen tuomioistuimen tuomiosta.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.