Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Puolustustilalain liikkumisvapautta rajoittavien säännösten ongelmat

Jaatinen, Ulla

Opinnäytetyöt 1.7.2022, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Puolustustilalaki voidaan saattaa voimaan Suomeen kohdistuvan sodan aikana sekä siihen rinnastettavissa vakavasti yleisen järjestyksen ylläpitämiseen vaikuttavissa sisäisissä, väkivaltaisissa levottomuuksissa, joilla pyritään kumoamaan tai muuttamaan perustuslain mukainen valtiojärjestys. Kyseessä on poikkeuslaki, jonka mahdollistamat perusoikeuspoikkeukset ovat perustuslain kanssa ristiriidassa. Puolustustilalain 8 §, 9 §, 12 § ja 23 §:ssä poiketaan perustuslain 9 §:ssä turvatusta liikkumisvapaudesta.

Tutkielmassa pääpaino on liikkumisvapautta rajoittavien säännösten menettelyllisen puolen tarkastelussa. Tutkimuskysymyksenä on se, onko säännösten menettelyllisestä puolesta säädetty riittävällä tarkkuudella. Tarkastelussa olevista säännöksistä keskitytään eniten lain 9 §:ään, jossa säädetään turvasäilöön määräämisestä ja sen tehosteena olevasta yhteydenpidon rajoituksesta.

Tutkielmassa selviää, että puolustustilalain 9 §:n perusteella viranomaisten on lähes mahdoton toimia, sillä menettelyllisestä puolesta ei ole säädetty riittävällä tarkkuudella. Turvasäilövankien yhteydenpidon rajoittamiselle ei ole säädetty juurikaan mitään rajoituksia eikä keskeinen oikeusturvan tae eli muutoksenhaku säännösten perusteella ole selvää. Tutkielman perusteella on selvää, että puolustustilalain kokonaisuudistus tulee tehdä välittömästi. Lain menettelytapasäännökset on uudistettava niin, etteivät ne ole lain sisällä keskenään ristiriitaisia eikä viittauksia muihin lakeihin käytetä.
(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.