Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

MRL 9 §:n mukaisen vaikutusten arvioinnin riittävyys tuulivoimaosayleiskaavoissa

Koskimäki, Ville

15.2.2022, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tässä tutkielmassa käsitellään MRL 9 §:n mukaisten tutkimusten, selvitysten ja vaikutusten arvioinnin riittävyyttä maatuulivoimahankkeiden tuulivoimaosayleiskaavoituksessa. Tutkielman tavoitteena on tuottaa uutta tietoa siitä, miten selvitysten ja vaikutusten arvioinnin riittävyys on määritelty laissa ja lain esitöissä. Lisäksi tavoitteena on määritellä niitä asioita, joita tuulivoimaosayleiskaavan vaikutusten arvioinnissa tulee selvittää, jotta tuulivoimaosayleiskaava tulkitaan lainmukaiseksi.

Tutkielmassa käsitellään tekijöitä, joilla tuomioistuimet ovat arvioineet ja perustelleet tuulivoimaosayleiskaavojen selvitysten ja vaikutusten arviointien riittävyyttä. Tuulivoimaosayleiskaavojen vaikutusten selvittämistä koskevasta sääntelykehikosta ja oikeuskäytännöstä nousee esiin viisi keskeistä vaikutusten arvioinnin riittävyyteen liittyvää teemaa. Näitä ovat melu- ja maisemavaikutukset, viranomaisohjauksen merkitys, luonnonsuojelulain suojelumääräykset, maakuntakaavoitus ja seudulliset vaikutukset ja kansallisen turvallisuuden huomioon ottaminen.

Tutkielma tuottaa tulkintasuosituksia tuulivoimaosayleiskaavan vaikutusten arviointia koskevasta lainsäädännöstä, jotka huomioimalla tuulivoimahankkeiden kehittäjät ja tuulivoimaosayleiskaavojen laatijat pystyvät paremmin varmistamaan kaavan lainmukaisuuden.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.