Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Valtion virkamiehet ja määräaikainen virantoimituksesta erottaminen

Littow, Reeta

Opinnäytetyöt 15.2.2022, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mitä tarkoitusta määräaikainen virantoimituksesta erottaminen palvelee poliisimiesten, rajavartiomiesten, ammattisotilaiden ja Hätäkeskuslaitoksen virkamiesten kohdalla. Lisäksi tutkielman tarkoituksena on selvittää, pitäisikö määräaikainen virantoimituksesta erottaminen ottaa laajemmin käyttöön valtion virkamiesoikeudessa.

Tutkielman alussa luodaan katsaus virkamiesoikeudellisten seuraamusten sääntelyhistoriaan. Tämän jälkeen tutkielmassa tarkastellaan määräaikaista virantoimituksesta erottamista koskevan sääntelyn taustaa ja tarkoitusta, sisältöä sekä soveltamista. Tutkielman lopuksi arvioidaan määräaikaista virantoimituksesta erottamista koskevan sääntelyn tarvetta muiden valtion virkamiesten osalta.

Tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että määräaikaista virantoimituksesta erottamista koskevan sääntelyn tarkoituksena on ollut joustavoittaa virkamiesoikeudellista seuraamusvalikoimaa poliisimiesten, rajavartiomiesten, ammattisotilaiden ja Hätäkeskuslaitoksen virkamiesten osalta. Määräaikaista virantoimituksesta erottamista on käytetty pääsääntöisesti sellaisissa tilanteissa, joissa virkamies on tuomittu sakkorangaistukseen tai ehdolliseen vankeusrangaistukseen virantoimituksessa tai sen ulkopuolella tapahtuneen rikoksen johdosta.

Tutkielman toisena johtopäätöksenä voidaan todeta, että määräaikaista virantoimituksesta erottamista koskevalle sääntelylle olisi tarvetta erityisesti vanginvartijoiden kohdalla. Tämä johtuu vanginvartijoiden vapaa-ajan käyttäytymiselle asetetuista vaatimuksista. Määräaikainen virantoimituksesta erottaminen olisi käyttökelpoinen ratkaisu myös kaikkien muidenkin valtion virkamieslain soveltamisalaan kuuluvien virkamiesten osalta, erityisesti alkoholin käyttöön liittyvissä tilanteissa.
(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.