Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Oleskeluluvan statuksen määräytyminen ja oikeudelliset vaikutukset

Leppälä, Mikko

Opinnäytetyöt 1.12.2021, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Kolmansien maiden kansalaiset eli muut kuin EU-kansalaiset ja heihin rinnastettavat tarvitsevat Suomessa oleskeluluvan yli kolmen kuukauden oleskeluun. Oleskeluluvista säädetään ulkomaalaislaissa (301/2004) sekä muutamissa erityislaeissa. Tutkielma on lainopillinen tutkimus, joka käsittelee määräaikaisten oleskelulupien statuksen määräytymistä sekä statuksen oikeudellisia vaikutuksia. Tutkimuksen taustalla on tärkeä tiedonintressi, sillä kokoavaa esitystä oleskeluluvan statuksen määräytymisestä ja vaikutuksista ei ole vielä tehty. Keskeinen lähdemateriaali tutkielmassa on lainsäädäntö ja esityöt. KHO:n ratkaisukäytännöstä löytyi niukasti aineistoa, sillä lienee harvinaista valittaa myönteisen oleskelulupapäätöksen statuksesta.

Tutkielmassa on eritelty systematisoivalla metodilla hajanaisesta sääntelykokonaisuudesta kolme oleskeluluvan statuksen määräytymistapaa: statuksen määräytyminen nimenomaisten lain säädösten perusteella, perheenkokoajan statuksen perusteella perheenjäsenelle tuleva status sekä viranomaisen harkintaan perustuva status. Viranomaisen harkintaa statuksen määräytymisessä on työntekoa tai yritystoimintaa varten myönnetyissä oleskeluluvissa. Tulkitsevalla metodilla on selvitetty oikeussääntöjä harkintaan. Nykyään jatkuva eli A-statuksen oleskelulupa on pääsääntö ja tilapäinen (B) oleskelulupa poikkeus. Keskeiseksi käsitteeksi nousi maassa oleskelun tarkoitus. Hakijan subjektiivista tarkoitusta enemmän harkintaa ohjaavat objektiiviset tosiseikat kuten työsuhteen mahdollinen määräaikaisuus.

Oleskeluluvan statuksen vaikutukset on systematisoitu kahteen ryhmään: ulkomaalaisoikeuden sisäisiin vaikutuksiin sekä statuksen vaikutuksiin sosiaaliturvalainsäädännössä. Statuksen keskeisin vaikutus koskee pysyvän oleskeluluvan myöntämisedellytyksiä. Pysyvää oleskelulupaa tulee edeltää neljän vuoden oleskelu A-statuksella. Statuksella on vaikutusta myös oleskeluluvan kestoa koskevassa harkinnassa haettaessa jatkoa määräaikaiseen oleskelulupaan sekä Suomen kansalaisuuden myöntämisessä. Sosiaaliturvalainsäädännössä oleskeluluvan statuksen merkitys osoittautui odotettua vähäisemmäksi johtuen pitkälti EU-sääntelyn myötä muuttuneesta asumisperusteisen sosiaaliturvan sekä ulkomaisten työntekijöiden sosiaaliturvan sääntelystä. Status vaikuttaa asumisperusteiseen sosiaaliturvaan myös välillisesti, sillä alle vuoden tilapäisellä (B) oleskeluluvalla ei voi saada kotikuntaa. Eniten oleskeluluvan statuksella on merkitystä työmarkkinatuen ja opintotuen myöntämisessä.
(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.