Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Kehittämiskorvauksen hyödyntäminen kunnan maapolitiikassa – maankäyttösopimus- ja kehittämiskorvaussääntely yksityisen maanomistajan näkökulmasta

Asikainen, Emilia

Opinnäytetyöt 15.10.2021, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielma käsittelee maankäyttö- ja rakennuslain (MRL, 1999/132) 12 a luvun maankäyttösopimus- ja kehittämiskorvaussääntelyä. Tutkielma liittyy käynnissä olevaan MRL-uudistukseen ja tutkimuksen tarkoituksena on tarjota kehitysehdotuksia maankäyttösopimusta ja kehittämiskorvausta koskevaan sääntelyyn. Tutkimuksen pääväittämä on se, että kehittämiskorvaus tulisi nähdä todellisena vaihtoehtona kunnan maapolitiikan toteuttamisessa.

Maanomistajalla on MRL 91 §:n mukaan velvollisuus osallistua kunnalle yhdyskuntarakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin, mikäli maanomistajalle aiheutuu kaavoituksesta merkittävää hyötyä. Kunnan tulee ensisijaisesti pyrkiä sopimaan maanomistajan korvausvelvollisuudesta ja toissijaisesti kunta voi periä kustannukset maanomistajalta kehittämiskorvausmenettelyllä. MRL 91 b §:n mukaan maankäyttösopimuksella voi kuitenkin laajemmin sopia osapuolten välisistä oikeuksista ja velvoitteista. Kunta voi esimerkiksi maankäyttösopimusmenettelyllä vaatia maanomistajalta suurempaa korvausta, kuin kehittämiskorvausmenettelyllä olisi mahdollista vaatia.

Nykykäytännössä kunta ei hyödynnä kehittämiskorvausta juuri lainkaan, sillä kehittämiskorvaus nähdään etenkin kunnan kannalta raskaana prosessina, joka ei johda taloudellisesti yhtä hyvään lopputulokseen kuin maankäyttösopimus. Mikäli maanomistaja ei suostu maankäyttösopimuksen ehtoihin, voi maanomistaja jäädä kokonaan kaavoitusprosessin ulkopuolelle, jos kunta ei hyödynnä toissijaista kehittämiskorvausmenettelyä. Johtopäätös on, että MRL-uudistuksessa huomiota tulisi kiinnittää muun muassa siihen, että kehittämiskorvaus nähtäisiin todellisena vaihtoehtona kunnan maapolitiikassa.
(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.