Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Ulosmitatun pesäosuuden rahaksi muuttaminen

Sinisalo, Teemu

Opinnäytetyöt 15.10.2021, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielmassa selvitetään ulosmitatun pesäosuuden rahaksi muuttamista. Pesäosuuden ulosmittaus on ulosottomenettelyssä tehtävä täytäntöönpanotoimenpide, jolla on erilainen merkitys asianosaisille. Velallisperilliselle se tarkoittaa jäämistöomaisuuteen kohdistuvan saanto-oikeuden sitomista hänen omaisuuspiiriinsä, mutta kuolinpesän muulle osakkaalle se tarkoittaa jäämistöomaisuuteen kohdistuvan disponointioikeuden rajoittamista. Ulosoton hakijalle se puolestaan tarkoittaa mahdollisuutta saada suoritus saatavalle, kun ulosottoviranomaiselle se tarkoittaa velvollisuutta saattaa ulosottomenettely päätökseen.

Tutkielman aihe perustuu oikeuskäytäntöön. Ulosottoviranomainen oli aikaisemmin itseoikaissut pesäosuuden ulosmittauksen, jos leski oli pidättänyt puolisoiden yhteisenä kotina pitämään asuntoon perintökaaren mukaisen hallintaoikeuden. Itseoikaisu oli tehty myös siinä tapauksessa, että jäämistöomaisuuteen oli kohdistunut jokin muu omistusoikeudesta irrotettu oikeus. Itseoikaisulla oli täytetty ulosottokaaren säätämä joutuisuusvaatimus. Ulosottoviranomaisen toimintaan toi muutoksen Korkeimman oikeuden prejudikaatti 2015:98. Se arvotti joutuisuusvaatimuksen toissijaiseksi ulosoton hakijan maksunsaantioikeuteen nähden. Prejudikaatti on vaikuttanut ulosottomenettelyyn, sillä itseoikaisun sijaan siitä on seurannut pesäosuuden ulosmittauspakko.

Tutkielmassa korostuu oikeuskirjallisuuden merkitys, vaikka oikeuskirjallisuudessa ei ole juuri käsitelty vuoden 2015 prejudikaattia. Oikeuskirjallisuutta oikeuslähteenä tukee voi-massa oleva lainsäädäntö, sillä uutta aiheeseen liittyvää oikeuskäytäntöäkään ei ole vuoden 2015 jälkeen muodostunut. Lainsäädäntöä käydään läpi niiltä osin kuin se sallii ja rajoittaa ulosottoviranomaisen mahdollisuuksia muuttaa ulosmitattu pesäosuus rahaksi. Uuden oi-keuskäytännön puute voi osaltaan olla osoitus ulosottoviranomaisen passiivisuudesta ja ha-luttomuudesta muuttaa ulosmitattuja pesäosuuksia rahaksi. Ulosottoviranomaisen sisällä pesäosuuden muuttamista rahaksi on tapahtunut vähänlaisesti ja sitä on voitu perustella ulosottokaaren säännöksellä, joka kieltää ulosmitatun pesäosuuden myynnin.
(Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.