Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Fosforin kierto maatalouteen puhdistamolietepohjaisissa lannoitevalmisteissa ympäristöoikeudellisen varautumisperiaatteen valossa: Keskiössä puhdistamolietelannoitteiden sisältämät orgaaniset haitta-aineet ja mikromuovit

Ala-Lahti, Vilma

Opinnäytetyöt 1.9.2021, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Fosfori on elämää ylläpitävä, hyvin hitaasti uusiutuva ravinne, jota hyödynnetään erityisesti maataloudessa. Fosforin apatiittivarannot ehtyvät maailmanlaajuisesti, mikä voi jo lähitulevaisuudessa vaikeuttaa fosforin saatavuutta. Puhdistamoliete sisältää runsaasti fosforia, ja lietettä voidaan käsittelyn jälkeen hyödyntää maataloudessa kierrätyslannoitteena. Yksityiskohtaisesta lannoitteiden laatua, levitystä ja valvontaa koskevasta sääntelystä huolimatta puhdistamolietelannoitteet kärsivät kuitenkin imagohaitasta, jonka voidaan nähdä olevan osin seurausta kyseisten lannoitteiden sisältämistä orgaanisista haitta-aineista sekä mikro-muoveista, joiden osalta sallittujen pitoisuuksien raja-arvoista ei olla säännelty, eikä luon-nontieteellistä tietoa aineiden yhteisvaikutuksista ole saatavilla.

Ongelmaa voidaan lähestyä ympäristöoikeudellisen varautumisperiaatteen valossa. Periaatteen nojalla ympäristön pilaantumisen tai ihmisten terveydelle aiheutuvaan riskiin voidaan reagoida varautumistoimenpitein ennen kuin syy-yhteys on varmuudella todettu riskin ja toiminnan välillä. Tutkielmassa tarkastellaankin sitä, miten puhdistamolietepohjaisten lannoitevalmisteiden laatua, käyttöä, valvontaa ja markkinoille saattamista on säännelty, sekä sitä, miten varautumisperiaate ympäristöoikeudellisena periaatteena suhtautuu nykyteknologioin käsiteltyjen puhdistamolietepohjaisten lannoitteiden käyttöön maataloudessa. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.