Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Pyhittääkö tarkoitus keinot? Taloudellinen seuraanto kilpailuoikeudellisissa vahingonkorvauksissa oikeusvarmuuden näkökulmasta

Tirri, Olli

Opinnäytetyöt 16.8.2021, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tutkielman tavoitteena on selvittää ovatko tehokkuusperiaate ja taloudellinen seuraanto ongelmallisia oikeusvarmuuden periaatteen kanssa kilpailuoikeudellisissa vahingonkorvauksissa. Erityisesti tutkielmassa analysoidaan lainopillisin keinoin taloudellisen seuraannon argumentointia, tehokkuus- ja oikeusvarmuuden periaatteen painoarvojen tasapainoa sekä oikeusvarmuuden vaikutusta taloudellisen seuraannon soveltamiseen.

Tutkielmassa systematisoidaan ensin kilpailuoikeudellisten vahingonkorvausten kokonaisuuteen vaikuttavia tavoitteita. Toiseksi tutkielmassa selvitetään tehokkuusperiaatteen sisältöä ja soveltamiskäytäntöä. Kilpailuoikeudellisiin vahingonkorvauksiin liittyy kiinteästi vastuun kohdentuminen EU-kilpailuoikeudessa sekä yrityksen käsite, joita tutkielmassa arvioidaan. Tutkielmassa systematisoidaan seuraannon sisältöä ja sen mahdollisia ongelmakohtia. Tutkielma myös keskittyy oikeusvarmuuden periaatteen tulkintaan sekä sen ja tehokkuusperiaatteen punnintaan. Punninnan pohjalta tehdään arviointia näiden oikeusperiaatteiden jännitteisyydestä ja etusijajärjestyksestä. Lopuksi myös tulkitaan oikeusvarmuuden periaatteen merkitystä taloudellisen seuraannon soveltamisessa.
Tutkielman keskeisinä havaintoina on, että taloudellisen seuraannon soveltaminen on perusteltua muun muassa siksi, että sillä taataan jokaiselle kuuluva oikeus vaatia korvausta kilpailunrajoituksesta kärsitystä vahingosta sekä EU-oikeuden effet utile. Toisaalta taloudellinen seuraanto aiheuttaa aukon vahingonkorvauksen preventiiviseen vaikutukseen sekä vahingonkorvausvastuun edellytyksien täyttymiseen.

Tutkielmassa havaitaan, että tehokkuus- ja oikeusvarmuuden periaatteen välillä on kollisio johtuen niiden painoarvo- ja tyyppierosta. Oikeusvarmuus on jäänyt selvästi vähemmälle huomiolle EU:n oikeuskäytännössä. Periaatteiden painoarvoerosta johtuen myös taloudellinen seuraanto on osaltaan ongelmallinen oikeusvarmuuden kanssa. Yritykset luottavat, ettei yrityskaupassa heille siirry vastuita, joita yrityskaupan esitarkastuksissa ei ole havaittu. Vastuiden ja oikeuksien tulisi olla ennakoitavia. Tutkielmassa on esitetty erityisen seuraantovastuuolettaman käyttöönottoa, mikä vaatisi kuitenkin suurempia muutoksia kilpailuoikeudellisen vahingonkorvauksen instituutioon. Toisaalta taloudellista seuraantoa on sovellettu johdonmukaisesti kilpailuoikeuden täytäntöönpanoissa, mikä on omiaan lisäämään oikeusvarmuutta.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.