Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Turvetuotannon sijoittaminen YSL 13 §:n mukaan ja vastakkain asettuvat soiden suojelua ja hyödyntämistä koskevat arvot

Heiskanen, Sanna

Opinnäytetyöt 1.2.2021, Gradut ja muut tutkielmat

Tiivistelmä

Tässä tutkielmassa perehdytään ympäristönsuojelulain 13 §:ään erityisesti luonnonarvojen ja luonnon itseisarvon sekä välinearvon näkökulmasta. Vuonna 2014 uudistettu ympäristönsuojelulaki mahdollistaa nykyisin luonnonarvojen huomioimisen turvetuotannon sijoituspaikan lupaharkinnassa. Aiemmin tämä ei ollut yhtä laajasti mahdollista.

Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia miten luonnonarvot tulevat huomioiduksi YSL 13 §:n kontekstissa, sekä miten itseisarvo ja välinearvo näkyvät säännöksessä ja sen soveltamisessa. Tutkielmassa paneudutaan siihen, miten luonnonarvon turmelemiskielto vaikuttaa turvetuotannon sijoituspaikkaesteen syntymiseen. Lisäksi tarkastellaan turmelemiskiellosta poikkeamisen edellytyksiä ja itseisarvon ja välinearvon välisiä painotuksia YSL 13 §:n kontekstissa.

Lakiuudistus ja sen mahdollistama luonnonarvojen huomiointi on ollut soiden suojelun kannalta hyvä asia. Kuitenkin esimerkiksi luonnontilaisuusluokan 2 jäämistä soveltamisalan ulkopuolelle voi kritisoida.

Lisäksi poikkeusperusteista maan osa on epäsuhdassa uhanalaisuuden alueellisen tarkastelun kanssa. Yleistä etua koskeva poikkeusperuste käsittää käytännössä vain huoltovarmuuden ja alueellisen energiahuollon, mutta tutkielmassa todetaan, että poikkeamiskynnys on asianmukaisella tasolla. Siihen sen sijaan liittyy epäselvyyttä, tulisiko poikkeuksen soveltamista arvioida esimerkiksi intressivertailun keinoin: turmelemiskiellon muodostavat seikat ilmentävät itseisarvoa, kun taas poikkeamisperusteet ovat välinearvoa korostavia. Johtopäätöksenä todetaan, että YSL 13 §:ssä sekä itseisarvo että välinearvo näkyvät, mutta keskustelu turpeen energiakäytöstä luopumisesta voinee lisätä itseisarvon huomioimista. (Edilex-toimitus)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.